Skapa bild i sökresultatet med Google Plus – rel=author

Syns du väl i Googles sökresultat?

Rel= Author hjälper dig!

Numera så kan du få en bild intill ditt sökresultat i Googles listor. Du har säkert sett det tidigare. Att en bild syns inne på Google när du söker efter något visst. Det ökar klickfrekvensen och det ser snyggt ut. Det sägs även att det skall påverka dina resultat vad gäller placeringar på Google, men det är än så länge bara spekulationer. Ingen vet säkert att det fungerar i dagsläget. Det vi vet är dock att det ökar besöksantalet. Folk tenderar att klicka in på de resultat som har bilder i Googles sökresultat.

Skaffa det själv och se hur du får mer besökare till din webbplats. Jag har precis skaffat det på denna domänen. Jag har delvis haft det tidigare på sajten, men nu ikväll skaffade jag det för hela domänen. Det tog en dag för det att synas i sökresultatet. Se bild här nedan. Jag har synts i sökresultatet med bild för mina blogginlägg, men jag vill ha bild när det bara är domänen syns i resultatet.  Det ökar ju som sagt chanserna för att folks skall klicka in till min sajt.

I denna artikel skall jag förklara hur du gör för att få en bild med i sökresultatet.

Här nedan ser du en bild från Google där mitt ansikte syns för min domän vid en sökning på ”sökmotoroptimering”.

Sökmotoroptimering

Vad behöver man då göra för att det skall fungera?

Jo, du behöver göra ett par saker för att det skall fungera. Det är inte så svårt. Du behöver skapa en länk från din webbplats till din Google Plus profil med rätt ”utseende” och du behöver justera ett par saker i din Google plus profil.

Skapa en Google Plus profil: 

Skaffa dig en Google Plus profil och lägg till en bild på dig själv. Det är denna bilden som sedan syns i sökresultatet. Välj en bild där det tydligt syns att det är du och en bild som du verkligen vill skall synas i Googles sökresultat. Du kommer ju att synas på mer än ett ställe på sökmotornGoogle Plus komemr förmodligen vara en större del av Googles algoritm i framtiden än vad det är idag. Det finns andra fördelar med att använda sig av en Google Plus profil än bara att skapa bilden i sökresultatet.

Länka från din webbplats till Google Plus: 

Länken som skall peka från din egen webbplats till Google Plus skall ha en speciellt utformning för att det skall fungera perfekt. Du kan lägga in länkkoden i en widget på sidan av din webbplats eller så skapar du den i slutet av alla inlägg och sidor du skapar på din webbplats. jag har valt att lägga in den i min widget uppe till höger på denna sajten. Det var enkelt och folk kan även följa mig via Google Plus på det sättet. Så här skall länken från din sajt in mot Google Plus se ut:

<a href=”http://härplacerarduadressentilldingoogleplusprofil?rel=author”>Din egen länktext här</a>

Lägg till den i en widget eller annan plats inne på din egen sajt.

Länka från Google Plus till din webbplats.

När du gjort ovanstående saker är det dax att koppla ihop Google Plus profilen med din webbplats från Google Plus profilen. Du gör det genom att gå till din Profil > Om > Redigera Profil. Gå långt ner på sidan och du finner Bidrar till. Här lägger du till din webbplats. Den webbplats du vill skall erhålla bilden i sökresultatet. Lägg in sk anpassad länk och skriv i adressen. Lägg till flera om du skall synas på fler ställen för flera domäner. Spara och du är klar.

Vänta På Google

Nu är det bara att vänta på Google. Det kan ta ett tag innan det slår igenom. Min ändring tog bara en dag, sedan syntes det i sökresultatet, som du ser på bilden här ovan. Jag har en aktiv webbplats, så det kan vara därför det gick snabbt. Misströsta inte om det tar längre tid. Det är normalt.

Testa om det blev rätt

Du kan testa om du gjort rätt. Google har ett testverktyg där du kan pröva om du har gjort alla stegen rätt. Du testar det hos Google och här hittar du länken till deras testverktyg. Har du gjort rätt skall det se ut såhär:

Test av bild i säkresultat

När du är klar med alla stegen ovan, så skall det alltså inte ta speciellt lång tid för Google att förstå att du gjort dessa förändringar. Lycka till och hoppas att du haft hjälp av denna enkla guide för att synas mer bildligt i Google sökresultat. Du kommer öka trafiken och du kommer berätta för Google att det är du som står för innehållet på din domän. Möjligtvis att du rankar bättre, men det vet vi inte säkert än.

Jag vill ge cred för inspirationen till detta inlägg till Webstrateg.nu.

Petter Hedman

Är passionerat Intresserad av Sökmotoroptimering och marknadsföring på Internet. Brinner för webben och arbetar med att få webbplatser att synas på Internet. Tycker du om denna webbplats och tycker att den ger dig värdefull information, så länka gärna hit.

3 reflektioner på “Skapa bild i sökresultatet med Google Plus – rel=author

 1. Tobias Sjösten säger:

  Ja, det kan verkligen ta tid för Google att snappa upp rel=author och visa länkar. För tobiassjosten.net tog det närmare två månader!

  Du skriver att en bild ökar CTR:en för sökträffen och jag tror att du har rätt. Men finns det någon faktisk hård data som kan backa upp det påståendet?

 2. Jesper Ribacka säger:

  Väldigt intressant! Ska prova detta på en gång. Jag tror också att det ökar besökarantalet då jag själv klickar på den länken som ”visar mest” eller har bäst beskrivning och en bild säger ju mer än tusen ord 🙂

  • Petter Hedman säger:

   Hej Jesper!

   Ja, en bild sägs öka klicken in till webbplatsen.
   Jag märker att mitt eget klickande har ökat in till de webbplatser, som har en bild med i SERP.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *