Här hittar du de mest använda sökmotorerna i världen.
En sökmotor är idag en självklar del av Internet. Vi söker alla efter information på nätet och då är oftast en sökmotor den bästa och snabbaste vägen för att hitta den informationen man söker. Numera är det lika klart att man Googlar det man inte vet.
Du når enorma mängder ny och uppdaterad information genom de sökmotorer, som finns. Störst är ju Google. De har en enorm marknadsandel och dominera helt i tex Sverige vad gäller sökmotorer på nätet.
Vilka är då alla de här sökmotorer?
I denna artikel skall jag visa på några av alla de andra sökmotorer som finns där ute på webben. Det finns en uppsjö med bra och dåliga söktjänster och jag skall lista upp de vanligaste. Listan är helt utan inbördes ordning, vad gäller storlek, intjänade pengar eller hur pass bra de är.
1. Google.
Den självklara sökmotorn idag. Går det inte att hitta på Google, så finns det inte brukar man säga. Det stämmer dock inte helt, men Google har enorma mängder sajter och data i sitt index.
De har ju även en mängd andra tjänster och har absolut störst marknadsandel i världen av alla sökmotorer. Det är min absoluta favorit och idag tycker jag att de börjar lista de bästa sajterna många gånger, som faktiskt skall ligga i topp. De är dock snabba på att bygga egna tjänster och ta plats i sökresultatet med egna produkter. I vissa segment i USA är det enbart 3 st organiska träffar och resten är annonser. Inte speciellt kul, men det är så det ser på vissa håll idag på Google.
Tänker du på sökmotoroptimering, så är Google den sökmotor man oftast arbetar med.
2. Yahoo.
Det självklara valet innan Google blev såpass stor som de är nu. Det är en av de första sökmotorerna jag minns att jag använde i början av mitt eget Internet användande. det var och är lite mer en portal än enbart en sökmotor. Yahoo ville och vill förmodligen fortfarande att man skall stanna inne på deras sajt. Google ville ju tidigare att man skulle snabbt hitta det man sökte efter, men Yahoo ville att man skulle vara kvar på Yahoo portalen. Yahoo har fortfarande en hel del marknadsandelar i tex USA.
3. Bing.
Microsofts svar på Google. Bing är en relativt bra sökmotor om du frågar mig. Deras index fungerar lite annorlunda än vad Googles gör, men det är Google, Bing och yahoo, som man brukar prata om när man nämnder sökmotorer i vardagsrum. Det är oftast dessa tre man sökmotoroptimerar för, när man optimerar för rena sökmotorer. Bing är på uppgång om man räknar marknadsandelar. Det är långt kvar till Google, men de har tagit en del plats på sökhimlen de senaste åren. Det kommer en del trafik via deras motor till mina egna sajter. Har du koll på hur mycket det kommer därifrån till dina sajter? Jag hoppas att Bing kan ta fler marknadsandelar och på riktigt hota Google, men det tror jag egentligen inte.
4. Youtube.
Det är världens största videowebbplats, men även världens näst största sökmotor. Nu får man ju svaren i form av videos, men det är fortfarande en sökmotor. Jag har inte själv aktivt arbetat med Youtube i någon vidare mening. Det fina är att om du optimerar dina videos väl inne på Youtube, så rankar deinte bara bra på Youtube utan dyker upp även inne på Google, som ett resultat i Googles sökresultat. Video är ett mycket bra vertyg att använda sig av för att driva trafik och med rätt video på Youtube kan du skapa relevant och köpsugen trafik in till dig och dina sajter.
5. Blekko.
En sökmotor på uppgång. Du slipper sponsrade resultat, Adwords i sökresultaten. Detta är en stor vinst tycker jag. Blekko arbetar inte med så personliga resultat som Google gör och det kan ju vara bra. Vi får se hur utvecklingen av denna sökmotor går framöver. Jag använder mig sällan av Blekko och har fått ett par konstiga träffar de gånger jag provat, men det finns en del användare som använder Blekko hårt därute.
6. Altavista.
Detta var en gång den största sökmotorn på webben. På 90 talet var Altavista den mest framgångsrika och populäraste sökmotorn. den har köpts upp och ägs idag av Yahoo. Jag minns när man sökte på Altavista och kompisen sade att han hört om en ny bra sökmotor, som hette Google och där hittade man vad man sökte. Altavista tappade sitt försprång och är idag förpassad till sökets bakgård.
7. Entireweb.
En modern sökmotor med några fina finesser. Jag gillar speciellt realtidssöket. Där kan du se vad som skrivits om en specifik händelse i den närmsta dåtiden. Riktigt roligt att se vad som precis har hänt. jag kolade direkt mitt eget namn.
8. Ask.
Du kan ställa specifika frågor och få svar på dem eller så använder du ask.com precis som en vanlig sökmotor. Jag använder aldrig denna sökmotor. Vet ej varför, men jag har inte fastnat alls för den.
9. Lycos.
En av de större sökmotorerna. Du kan söka på hela webben eller avgränsa till svenska resultat. Sökmotorn liknar Google, men är inte nära att vara så bra som Google.
10. Topsy.
Topsy har specialiserat sig på sök i realtid. Vill du se resultat för dig, ditt företag eller dina produkter, så kan du absolut använda dig av Topsy för att se vad som hänt i realtid. Den är en helt ok sökmotor om man nöjer sig med realtidssök.
11. Baidu.
Den största sökmotorn i Kina. Nästintill okänd här i Sverige, men som sagt störst i Kina. Lik Google på många sätt och har en marknadsandel på ca 60% i Kina sägs det. Jag har ingen erfarenhet av att arbeta med Baidu.
12. Yandex.
En stor rysk sökmotor. Jag har inte arbetat alls med Yandex. Den är nästan lika stor som Google i Ryssland. Söker du på ”sökmotoroptimering” hos Yandex, så kommer det upp en del resultat bland topp 10, som inte hamnar i topp hos Google längre.
Av alla sökmotorer som finns idag, så är ju Google överlägset störst. Jag tycker även att det är den överlägset bästa sökmotorn. De har för stor marknadsandel för att vara ödmjuka, men de levererar bäst sökresultat. De har en marknadsandel i Sverige på över 90% och de gör nästan lite vad de vill.
Den största delen av all söktrafik går ju genom Google, så nästintill alla tips och råd du får här inne om sökmotoroptimering är tänkt för Google. Google är den svåraste sökmotorn att arbeta med, men det finns mest trafik att vinna där. Det är den sökmotorn jag har för ögonen när jag utför min optimering.
Detta var de sökmotorer som jag kan rekommendera. Det finns en uppsjö med fler sökmotorer och du får gärna tipsa om nya eller gamla sökmotorer om du vill att jag skall ta med fler på listan.
Kul! Där fanns ett gäng som jag inte hört talas om tidigare.
Du glömde dock en personlig favorit — Wolfram|Alpha!
Haha, den där beskrivningen av Altavista.. Det är precis så jag började med Google ”titta här finns en lite bättre sökmotor med snyggare design”.
Btw, det finns Yandex.com. De jobbar på en engelsk version och har ett kontor i Europa.
Sökmotorn är ganska avancerad och annorlunda, .ru och .com verkar inte visa samma resultat och det är svårt att avgöra hur bra den är om sökningen är inte på ryska 🙂
Förutom Ryssland är de även stora i andra föredetta sovjetländer (och även Turkiet?).
Ändrade på länken.
Nu går Yandex till .com versionen.
Fortfarande skumma resultat vid flera sökningar.
Spamsajter ligger i topp.
Tack för din input.
Ja det börjar ju faktiskt dyka upp lite olika små utmanare, frågan är ju dock hur långlivade de blir? Tänker t.ex. även på http://www.duckduckgo.com
Hej Robin!
Ja, det finns fler utmanare, eller vad man skall kalla dem.
Google känns ju relativt ohotade. Tack för tipset om duckduckgo.com!