Tips och enkel guide för att skapa en mindre affiliate sajt

skapa affiliatesajt

Skall du skapa en liten eller stor affiliate webbplats?

Här får du tips och råd hur du kan gå tillväga. I denna enkla men effektiva guide kommer du att få tips och råd på hur du kan arbeta för att sätta igång ett litet eller stort affiliate projekt. Ett av de vanligaste sätten som folk tjänar extra eller mycket pengar på nätet är just genom att driva en eller flera webbplaster som affiliate.

Läs mer: Är affiliate marketing något för dig?

Som affiliate är du en återförsäljare för ett annat företags produkter eller tjänster. Du kan säkert redan detta, men jag förtydligar för personer som har liten eller ingen erfarenhet av att arbeta som affiliate i denna post.

skapa affiliatesajt

Anslut dig till ett affiliatenätverk

Du får oftast betalt via ett affiliate nätverk, som agerar som mellanhand mellan företaget, vars produkter du gör reklam för, och dig. Affiliate nätverket tillhandahåller banners och textlänkar, som du lägger in på din egen webbplats och varje gång en person klickar på dessa länkar på din sajt och köper det andra företagets produkter, så får du en provision.

Affiliate nätverket för även statistik, så att du enkelt kan följa de klick, försäljningar, visningar och utbetalningar som görs på ditt affiliate konto. Det låter enkelt, men det är lite pyssel för att få det att fungera bra.

Läs mer om att starta egen blogg: Starta egen blogg och bli affiliate!

Starta som affiliate

Välj en bra nisch

1. Sök och välj ut en nisch det finns pengar i och som du har intresse och kunskap om. Helst skall du ha passion om ämnet av (mycket lättare att lägga ner det arbete som krävs). Har du passionen kan du även ”språket” i nischen och du kommer att kunna skriva mer naturligt och inte tappa intresset för din affiliate satsning.

Sökordsanalys

2. Gör en seriös och omfattande sökordsanalys och hitta alla de sökord, som du kan bygga din webbplats omkring. Lägg extra tid på detta moment. Det är här som man kan göra verkligen klipp vad gäller att skriva om rätt sökord i sin nisch. Många slarvar med denna punkt. Det straffar sig längre fram, så var noggrann.

Välj webbhotell

3. Köp en plats på ett webbhotell. Handla din väl valda domän, installera WordPress, sätt upp ett bra tema och installera de viktiga plugins du kommer få användning av.

Skapa innehåll

4. Skriv eller beställ innehåll för dina utvalda nyckelord. Är du en hyfsad skribent, så skriv ditt innehåll själv. Du kanske är bäst i din nisch på ditt ämne och det kommer att synas i din text. Du kommer även att få fram din egen ton och den kommer att följa webbplatsen.

Du kan ju även beställa innehåll, men se då till att du verkligen får vad du beställer och att du får en genomgående ton i alla inlägg, så att webbplatsen hänger ihop.

Anmäl dig till affiliatenätverk

5. Anmäl dig till utvalda affiliate nätverk och lägg in reklam som är relevant till innehållet. Du skall absolut ta dig tiden att titta runt bland de olika nätverken och se vart du kan få den bästa provisionen för de produkter du har tänkt marknadsföra.

Gör denna koll med jämna mellanrum, så att du får koll på de olika provisioner och produkter i din nisch. När du väljer produkter att marknadsföra, så titta inte enbart på den provision du får ut. Du vill arbeta med en konverterande produkt. Du kommer då att få fler antal kunder över tiden när du väl har sajten på plats.

Skapa ett nyhetsbrev

6. Lägg in nyhetsbrev för att fånga in läsare och få återkommande inkomst. Du kan göra återkommande utskick med ett nyhetsbrev till de som redan är intresserade av dig och de produkter du marknadsför. En kund i detta fallet handla mycket av dig över en lång tid framöver om du är seriös och arbetar fram bra nyheter som du frekvent sänder ut.

Skapa god SEO för din sajt

7. Marknadsför och bygg länkar (SEO) för att attrahera läsare. Att synas hos sökmotorerna är idag en nödvändighet för att få in så många presumtiva kunder till din webbplats som möjligt. De besökare som kommer från tex Google har ju aktivt sökt efter en specifik produkt eller tjänst och är då mer fokuserade på att få en lösning på sitt problem. Jag arbetar absolut mest med SEO för att attrahera kunder när jag arbetar med affiliate webbplatser.

Arbeta för bättre konvertering

8. Arbeta frekvent med din konvertering. Du kan med optimeringskonvertering öka dina inkomster utan att för den skull behöva öka antalet besökare till din webbplats. Titta kontinuerligt över din sajt och optimera ditt innehåll, din reklam, arbeta med din SEO och skapa kontinuerligt nya relevanta och starka länkar in till din sajt. Detta är jag själv lite dålig på. det finns alltid förbättringar att göra och du kan arbeta med A/B test för att se vad som skapar den bästa konverteringen på just din webbplats.

Enkel process för att skapa affiliatesajt

Oavsett vilken sorts sajt du skall bygga för din affiliate satsning, så är den ovan nämnda processen en bra riktlinje för hur du skall gå tillväga och arbeta med din nya affiliate sajt. Du behöver ha unikt och informativt innehåll.

Skapa den bästa sajten i din nisch. Skapa ett mer värde för de besökare som kommer till din sajt. Google gillar inte kopierat eller dåligt innehåll längre. De tar krafttag mot skitinnehåll och skitlänkar numera. Skapa en bra sajt helt enkelt! ge besökaren och Google ett mervärde. Skapa en tjänst av din sajt och ge allt du kan till dina besökare.

Du kan alltid använda processen ovan oavsett vilken sorts affiliate sajt du skall skapa.

Detta inlägg är inspirerat av Stefan Nilsson, som skrev om detta sätt att se på affiliatesajter på SEO-forum.se för ett tag sedan. Vill du läsa mer om affiliate och enkel SEO för nybörjare, så gör det via länken.

Stefan kan du läsa mer av på en av hans sajter som heter affiliatenytt.se

Petter Hedman

Är passionerat Intresserad av Sökmotoroptimering och marknadsföring på Internet. Brinner för webben och arbetar med att få webbplatser att synas på Internet. Tycker du om denna webbplats och tycker att den ger dig värdefull information, så länka gärna hit.

7 reflektioner på “Tips och enkel guide för att skapa en mindre affiliate sajt

 1. John Adams säger:

  Tack Petter för detta inlägg.

  Jag önskar att jag läst på lite för ett par år sedan när jag började med mina affiliate sidor, det kändes just då som att jag var nästan den enda i denna bransch. Jag fick lära mig den hårda vägen dvs, göra, göra om, gör om igen till det blir rätt, processen tar oftast lång tid och gör att man går miste av inkomster och i vissa fall även tappa intresset för att försätta med sina projekt.

  Som nybörjare, som denna artikel är skriven för önskar jag att du och även andra som skriver aktivt inom ämnet, kunde se till att skriva om det hela lite mer punktligt och beskrivande. här kommer ett par saker som bör tas med eller beskrivas lite mer i en artikel som denna:

  1 – Val av domän, väljer man att köra affiliate och inte bygga en brand bör man i första hand se till att skaffa sig en sk EMD domän ( exact match domain ), det hjälper med ranking på sökresultaten en bit på vägen, det görs idag iallafall. Säljer man SEO tjänster så ska man se till att ha just det ordet i sitt val av domännamn.

  2 – Sökordsanalys, gör en omfattande sökordsanalys och välj därefter att satsa på de sökorden som har lite mindre konkurrens på, i början kan detta hjälpa dig att ådstakomma en viss avkastning, hur som helst, detta ämne bör någon annan expert ge lite mer råd omkring.

  Det jag vill säga här i punkt två är, satsa lite på lång tail sökord, om du bygger din sida för att sälja produkter inom datorer, se til att satsa på flera sökord utöver de vanligaste och hårt konkurrerande ord så som DATOR, KÖP DATOR, utan tänk lite out of the box, gör en undersökning på egen hand och försök att locka besökare som söker på andra ord som kan konvertera i längden. Att lyckas med en bra Google placering på longtail sökord (tex köp bra prisvärd laptop) är bättre än att placeras på plats 37 på just ordet dator eller köp dator.

  3 – Innehåll, skriver du innehåll till din sida, se till att innehållet är relevant till just dina produkter, gör inte keyword stuffing, dvs skriv inte ordet köp dator 35 ggr i en artikel som består av 250 ord, detta och just detta har jag gjort tidigare, men jag visste bättre då, se till att texten är relevant, går att läsa naturligt, bra för besökare och sökmotorer.
  3-a- Köper du artiklar, se till att dem är unika och inte finns någon annans stans på webben, anlita proffsiga skribenter, de kan sitt och hjälpa med sökord mängden i artiklarna, research för just sina artiklar och till sist säljer inte de samma artikel till fler nybörjare som inte riktigt har kolla på just varför man bör inskaffa unika artiklar sin sida, och även detta har jag råkat ut för.

  Till sist vill jag säga till alla nybörjare, gör om , gör rätt, lär er av andra då blir läxan mycket billigare, följ folk som skriver om just dessa ämnen på tex twitter, där skrivs och diskuteras en hel del om ämnet affiliate, ge aldrig upp dina drömmar och tänk lånsiktigt. Att starta en affiliate sida kan ta flera månader innan man ser både besökare och inkomster, tveka inte att höra med andra, fråga och ha bra koll på just de som har lyckats, om det är site struktor, domännamn, nyckelord , SEO ( sökmotor optimering) WO ( so jag vill kalla , websida-optimering )och även vilka affiliate program de kör på sina sidor, gör du saker och ting på samma sätt och vis bör även du få samma resultat i slutändan.

  Detta är några punkter jag ville så gärna att någon expert inom ämnet affiliate och affiliate marknadsföring tar med nästa gång så att jag och många andra nybörjare lär sig så rätt som det går från start.

  Petter Hedman har jag lärt mig en del av smyg 😉 under de senaste månaderna, så tack igen för en bra artikel.

 2. Björn Tisjö säger:

  Kan bara instämma med John. Jag lär mig massor var enda dag genom att läsa andras bloggar. Egentligen är det konstigt att alla seo-kunnga bjuder på så mycket kunskap i sina bloggar. På så vis utbilar de potentiella konkurrenter i hur de ska lyckas på nätet. Skribenten pch läsaren kanske rentav är verksamma i samma nisch… Ni som skriver om seo har säkert tänkt på detta redan och vet att er kunskap är högre och ni ”vinner” ändå, men jag kommer inte på så många andra branscher där man bjuder konkurrenter på så mycket kunskap som ni gör.
  Tack för en mycket bra och välskriven blogg.

  • Petter Hedman säger:

   Jag har heller aldrig stött på en bransch där det bjuds på så mycket fin kunskap, som i Just SEO branschen.
   Det är en del hårda ord mellan folk ibland, men det ges även ut mycket värdefull och ibland obetalbar kunskap helt gratis.
   Det är en ynnest att få ta del av alla som ger av allt det dom kan.
   Fantastiskt!

 3. Robiel säger:

  Hej Peter!
  Jag håller på att starta en webb butik och precis börjat jobba inom webb marknadsföring och jag skulle uppskatta väldigt mycket om du kan smitta mig med dina råd kunskap om din passion. Tack på förhand.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *