Intervju om SEO med Tobias Nyholm

Idag träffar vi Tobias Nyholm för en Intervju om optimering.

Tobias Nyholm

Tobias är en duktig moderator inne på seo-forum.se . Han driver sedan 2008 företaget Webfish där han arbetar med webbutveckling. Tobias har skapat webbsidor sedan 2002 och han har varit med och utvecklat sökmotorn growyn.com.

Nu kör vi igång med frågorna!

1. Hur startade ditt intresse för sökmotoroptimering?
Intresset startade efter att jag byggt min första webbsida, Krogguiden, och jag försökte driva trafik till den.

2. Hur ser din bakgrund ut? Tekniskt intresse?
Jag har drivit företag och varit konsult sedan 2008. Jag har gjort det som en extrainkomst medan jag pluggade. Men efter ett par år så fick jag mer jobb så att jag kunde ha mitt företag som primär inkomstkälla.

Jag är en tvättäkta programmerare. Jag pluggar nu sista året på datalinjen på KTH. Jag specialiserar mig på internetprogrammering och läser mycket kurser i både säkerhet och prestanda. Det är intressant hur lätt det är att göra rätt om man bara vet hur man ska göra. Men man ser otaliga exempel på folk som gör fel.

Teknikprylar är något annat som helt klart lockar. Det spelar ingen roll och det är en förstärkare från 80-talet eller om det är en quadrocopter. Allt som det går ström igenom är intressant.

3. Vad har du för motto?
Sitt inte och kolla statistik, gör något åt den istället.

4 Vad är du mest känd för?
Jag är nog inte så jättekänd (än). Jag är moderator på SEO-forum. Det är väl det jag har tillfört mest med i SEO-världen.

5. Hur gör du för att hålla dig up to date med seo och Google?
Jag följer en ca 10 bloggar av svenska SEO-människor. Jag vet att om dessa personer hittar något intressant så kommer dem återpublicera det. Jag är också en aktiv läsare på twitter där du, Petter, sprider många och intressanta tweets.

Självklart läser jag också några ”Google-bloggar” för att se nya features som dem officiellt släpper.

6. Vad har du för dagliga arbetsuppgifter?
Just nu sitter jag och jobbar på ett större programmeringsprojekt. Tyvärr är det hemligt men jag sitter främst och knackar PHP-kod på dagarna. Eftersom jag är egenföretagare så sitter jag också och skickar fakturor, projektstyr content writers och tar emot supportsamtal från befintliga kunder.

7. Tips till nybörjare inom SEO. Vad skall de fokusera på i början?
Läs! Det finns massor av bra guider till nybörjaren. Läs till du kan det. Sluta sedan läsa och sätt upp en handfull webbplatser och testa det du läst om det verkligen stämmer. Gå tillbaka och läs och ställ sedan frågor när du har hittat något märkligt.

8. Vilket är ditt favorit seoverktyg och varför?
Jag använder knappt något publikt verktyg. Jag använder hemmagjorda script och verktyg. Det enda som jag använder är nog OpensiteExplorer. Mitt eget index över internets länkar är inte stort nog än…

9. Om du fick skapa ett eget seoverktyg. Vad skulle det göra för dig?
Jag sitter just nu och skapar två riktigt vassa seoverktyg. De gör ser till att hålla statisk på dina sajter och ser till så att dem mår bra. Målet att man ska slippa sitta med en Excel-fil för att hålla koll på din webbplatser. Jag hoppas kunna göra en publik beta-release i september.

10. Har du någon förebild inom sökmotoroptimering?
Länge har jag haft Nikke Lindqvist som förebild. Men när jag läst mer bloggar och mer på SEO-forum.se så har jag fått många personer som jag ser upp till. Framför allt Urban Grotherus, men också Stefan Nilsson, Fredrik Johansson med flera.

11. Vad har du för personliga mål 2012?
Mitt mål är att komma på hur man stannar tiden. Dagarna är för korta och jag har alldeles för mycket att göra. Jag vill göra mig mer känd i SEO-världen genom att släppa ett par SEO-verktyg… Kanske till och med 3 verktyg…

12. Hur tror du framtiden ser ut för SEO? Hur tror du att Google kommer utvecklas den närmaste tiden?
Google kommer gå mer åt att visa relevanta träffar. Google kommer bli bättre på att hitta spam och fulknep som vissa SEO-människor utövar. Det kommer inte att räcka med en bra optimerad text och ett gäng länkar. Man måste se till att en besökare verkligen hittar vad dem letar efter när dem kommer till din sajt. Därför kommer personer som satsar på kvalitativa webbplatser kommer att gynnas mer och mer. ”Fulknepen” kommer bli färre och färre men mer sofistikerade och snart likna bra knep som faktiskt bidrar till ett bättre Internet.

13. Vad gör du på fritiden?
Jag spelar mycket fotboll och tränar. Mn kroppen är inte gjord för 14 timmar framför datorn varje dag utan att springa skiten ur sig då och då. Annars så sitter jag gärna och sätter upp den perfekta servern som verkligen kramar ut det sista ur hårdvaran. Näst på tur är att jämföra Arch linux med Apache och Nginx.
Google eller Bing?
Svar: Google

Mac eller PC?
Svar: Mac, till desktop. PC (men absolut inte windows) till server.

Vilket sökord vill du toppa på Google.com?
Svar: ”nicest person ever”. Men jag skulle inte vilja jobba för det själv.

Använder du någon annan mer obskyr sökmotor förutom Google?
Svar: Growyn använder jag då och då. De ger all vinst till välgörenhet och jag har varit med och utvecklat den.

Har du fokus Onpage eller Offpage?
Svar: Onpage.

Tack för intervjun Tobias. Det var roligt att få lära känna dig lite närmare och veta mer om hur du startade – och tänker runt sökmotoroptimering.

Vill du veta mer om Tobias Nyholm eller anlita honom, så kolla som sagt in hans företagssida Webfish.

Än en gång tack till dig Tobias Nyholm för att du var med och lät dig intervjuas av mig här på sajten.

Petter Hedman

Är passionerat Intresserad av Sökmotoroptimering och marknadsföring på Internet. Brinner för webben och arbetar med att få webbplatser att synas på Internet. Tycker du om denna webbplats och tycker att den ger dig värdefull information, så länka gärna hit.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *