SEO-verktyg

Bra SEO verktyg för sökmotoroptimering

På den här sidan listar jag ett antal SEO-verktyg som du kan ha nytta av i ditt arbete med sökmotoroptimering. En del av verktygen är fria att använda, medan andra kostar att använda. Det finns en mängd olika verktyg där ute som är av varierande kvalitet, och min förhoppning är att verktygen jag listar här ska vara till hjälp för dig när du väljer vilka SEO-verktyg du ska använda i ditt arbete med sökmotoroptimering av dina sidor. Titta in här då och då, sidan kommer att förändras över tid. Tipsa gärna om bra SEO-verktyg som jag har missat genom att lämna en kommentar.

Generella SEO verktyg

Google Webmaster Tools
Googles egna verktyg för att du skall kunna se hur din sajt mår.

Google Analytics
Googles verktyg för att du skall kunna spåra dina besökare och deras aktivitet på din sajt. Ett måste!

Onpage Verktyg

Sökmotorkonsults Onpage verktyg
Ett smart och enkelt verktyg. Du ser direkt vad det är för fel på din onpage optimering och du kan sedan rätta till bristerna på din sajt.

TopVisible´s Onpage SEO verktyg
Liknande verktyg som Sökmotorkonsult. Lite annan information dock, så kör din sida genom bägge Onpage testerna.

Page Speed

 GTmetrix
Se hur pass snabbt din sajt laddas. Se även vad du behöver göra för att få snabbare laddtider.

WordPress-plugins

WordPress SEO by Yoast Om du idag inte använder ett tema/ramverk som är SEO-optimerat, är denna WordPress-plugin att rekommendera. Den innehåller alla funktioner du behöver för att kunna göra en bra on-page optimering.

Broken Link Checker
Håller reda på dina länkar och ser till att de är fungerande.

Webbaserade verktyg

Majestic SEO Med Majestic Site Explorer får du tillgång till ett kraftfullt verktyg för att analysera länkdata fort, på sid-, domän- eller subdomännivå.  Du kan även kolla historiskt när det gäller tillbakalänkar, du har också möjlighet att analysera omgivningen för din webbplats, om den ligger tillsammans med spamwebbplatser på webbhotellet till exempel.

Majestic SEO finns del som gratisvariant, men också betalvarianter där du får tillgång till mer resurser. Gratisvarianten av Majestic SEO räcker en bra bit tycker jag. Testa den innan du köper någon prenumeration.

SEO Moz SEO Moz har en stor mängd verktyg du kan använda i ditt arbete med sökmotoroptimering. Här är också en del verktyg gratis att använda med begränsad funktionalitet, men vill du ha full tillgång så får du även här lätta på plånboken. Ett populärt verktyg är  Open Site Explorer, men du kan också installera SEO Toolbar som gör det enkelt att kontrollera om länkar är nofollow eller inte. Du kan också snabbt och enkelt kontrollera en sidas länkdata, sidelement och attribut.

Raven SEO Tools Raven SEO Tools innehåller en hel del verktyg som underlättar ditt arbete med sökmotoroptimering. Jag har inte hunnit testa detta ännu, men man kan få en gratis testperiod på 30 dagar för att utvärdera verktyget, sedan måste man betala om man vill fortsätta att använda det.

Gserp

Gserp har länge varit ett av mina absoluta favoritverktyg vad gäller att kolla av rankingen för mina sajter. Tidigare kunde du endast se dina rankings i en öppen miljö, där du exponerade dig för andra som kollade av verktyget.

Gserp är uppdaterat och du ser numera dina sajter i en sluten miljö om du vill. Detta är ett bra verktyg och jag använder det nästan dagligen. Det nya GSERP finns just nu i en BETA version och det kan svaja lite vad gäller den absoluta positionen på vissa domäner för ett specifikt sökord. Du kan läsa en intervju med skaparen till GSERP här.

SEO Verktyg som kräver installation

SEO PowerSuite SEO PowerSuite från Link Assistant är en samling kraftfulla verktyg. SEO PowerSuite innehåller verktygen RankTracker, LinkAssistant, SEO Spy Glass samt Website Auditor. Med RankTracker kontrollerar du enkelt hur din webbplats rankar i Googles och Yahoos SERP, med ett eller flera sökord i en och samma sökning.

Riktigt smidigt och tidsbesparande. LinkAssistant är ett riktigt bra verktyg att använda när du bygger länkar. Med ett par enkla klick så söker programmet av sökmotorerna och hämtar alla tillbakalänkar och du kan även hitta nya länkpartners. SEO SpyGlass hjälper dig att optimera dina sökord så att du kan klättra förbi konkurrenterna i SERPEN. WebSite Auditor är verktyget som hjälper dig att skapa 100% Google-vänliga webbplatser som ökar chansen att nå toppen.

Ladda ner och testa

Alla fyra verktygen går att ladda ner gratis och testa. Dock kan du inte spara de olika projekten i gratisversionen, men du får en bra känsla för hur verktygen fungerar. Att tänka på om du köper något av verktygen är att efter 6 månader måste du börja betala för uppdateringar av verktygen.

Detta framgår inte tydlig när man köper något av verktygen eller hela SEO PowerSuite. Kostnaden för Live! Plan per månad och verktyg är idag $6.95. Själv använder jag kontinuerligt RankTracker, LinkAssistant och SEO Spy Glass och jag tycker det är riktigt bra verktyg. Verktygen fungerar oavsett vilket operativsystem du har.

Jag kommer att uppdatera listan här ovan inom kort med fler användbara SEO verktyg!

17 reflektioner på “SEO-verktyg

  • Stefan Johansson säger:

   Jag ska utnyttja deras 30-dagars testperiod inom kort hade jag tänkt. Tycker dock att priset är lite högt för min del där jag befinner mig idag. SEO PowerSuite fungerar utmärkt för mina behov just nu.

 1. Axel Storckenfeldt säger:

  Listan på Tillägg och verktyg kan göra otroligt lång!
  Jag såg att det va lite tunnt på verktyg som kräver installation. Jag kan tipsa om PaRaMeter som visar PR på en hemsida OCH även på undersidor. även GoogleMon är ett mycket bra gratis alternativ till Ranktracker där man kan hålla reda på flera domäner och sökord samtidigt.
  Självklart är artikeln Pushad 😉

 2. Daniel säger:

  Rank Tracker har jag köpt och det rekommenderas varmt. Inte testat runt så mkt mer i resten av SEO PowerSuite dock. Det blir sjukt irriterande efter ett tag att inte kunna spara i gratisversionen.

  • Stefan Johansson säger:

   Att kunna spara sina projekt är värt en hel del tycker jag!
   Till en början var det bara RankTracker jag använde, men LinkAssistant och SEO SpyGlass kommer jag att använda mer framöver.

 3. Patrik Larsson säger:

  Hej, tack för listan. Ville bara tillägga att för den som inte vill installera ett program och är nybörjare finns webbsidan opensiteexplorer.com. Den ger bra information direkt via internet/webben om vad som behövs göras för att nå placering nr1.

  • Stefan Johansson säger:

   Visst är det så! Opensiteexplorer.com är så klart ett verktyg som ska finnas med i listan. Fick inte med den när jag gjorde listan, men jag ska fylla på med den och andra verktyg så fort jag får tid till det.

 4. Catlin säger:

  Listan på Tillägg och verktyg kan göra otroligt lång!
  Jag såg att det va lite tunnt på verktyg som kräver installation. Jag kan tipsa om PaRaMeter som visar PR på en hemsida OCH även på undersidor. även GoogleMon är ett mycket bra gratis alternativ till Ranktracker där man kan hålla reda på flera domäner och sökord samtidigt.
  Självklart är artikeln Pushad

  +1

 5. Martin Svensson säger:

  Själv använder jag cuterank pro för mina tre webshoppar och tycker att det fyller funktionen att hålla kolla på mina placeringar i googleserpen på ett alldeles utmärk sätt. Väl värt den lilla slant det kostar varje år.

 6. Robin säger:

  Använder SEOMoz och är nöjd med detta men det blir ju rätt snabbt en rätt så hög månadskostnad om man har många kampanjer igång.

  Använder även gserp.se emellanåt som saknas på din lista vad jag kunde se.

 7. Northsideaxel säger:

  Som robin nämnde så saknades gserp, och framförallt 2.0 versionen!
  Verktyget är väldigt trevligt att använda, och jag slipper bära med mig HDD:n mellan kontors och hemmadatorn för att kunna använda Powersuites ranktracker.

  • Petter Hedman säger:

   Det kommer en post om verktyget inom kort är tanken.
   Återkom gärna för uppdateringar i ämnet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *