George Wahlman om SEO för sin ebutik

Idag möter vi George Wahlman om webbutik och sökmotoroptimering. 

George Wahlman är en trevlig kille som har arbetat med strumpor och underkläder i många år. Sedan ett par år tillbaka är han verksam på nätet med sitt breda sortiment av strumpor och kalsonger av alla de slag. George har börjat få snurr på sin Internetverksamhet och delar i intervjun med sig av sina tips på hur man kan öka sin försäljning på nätet. Du hittar George på Wahlmansklader.se. George Wahlman SEO

1. När startade du din ehandel? Driver du flera webbutiker idag?
Jag startade min e-handel 2010 driver och endast en butik i dagsläget. Jag fokuserar mest på strumpor och kalsonger, men breddar nu även sortimentet.

2. Hur kom det sig att du startade med ehandel?
Jag har sålt fritidskläder sedan 1995 på marknader, mässor och tänkte att e-handel kunde vara lönsamt och det verkade roligt.

3. Hur mycket arbete krävs för att driva din verksamhet? Har arbetet ökat eller minskat de senaste året?
Min e-handel har mest varit ett komplement för resten av min verksamhet än så länge så det har inte krävs så mycket jobb hittills, men jag ska nu öka upp det mer och då kommer det att kräva mycket mer arbete.

4. Hur kom det sig att du startade med SEO för dina webbutiker? Hur har detta påverkat ditt resultat?
Det var en god vän till mig som kunde SEO och han har visat mig det jag kan. Jag visste inte först vad SEO var för något men insåg senare att det var viktigt för min försäljning. Utan den så syns man inte så mycket som behövs för en bra försäljning.

5. Hur arbetar du med din SEO? Gör du det själv eller har du hjälp av någon extern aktör?
Jag gör en del av min SEO själv, men får också hjälp. Det är svårt att göra sin SEO själv då det tar mycket tid och det är svårt att hänga med i utvecklingen tycker jag. Har haft kontakt med vissa företag som vill sälja SEO hjälp för att man ska komma högre upp på sina sökord, men tycker att det har varit alldeles för dyrt.

6. Hur pass involverad är du i det dagliga SEO arbetet?
Jag försöker att arbeta med min SEO och vill lära mig mer, men tiden att lära mig allt som behövs finns inte. Det sker så mycket förändringar hela tiden så det är svårt att hänga med. Så nu ska jag försöka få mer hjälp med arbetet.

7. Vilka element optimerar ni i er webbutik?
Jag optimerar mest mot domänen och de olika kategorierna.

8. Hur har SEO för ehandel utvecklats de senaste åren?
Den har blivit mer avancerat för varje år tycker jag. Google ändrar sig hela tiden så det är svårt att hänga med i utvecklingen.

9. Har du fokus på onpage eller offpage optimering när det gäller SEO?
Jag försöker att ha fokus på både onpage och offpage då de båda är väldigt viktiga för SEO arbetet.

10. Vad är det tråkigaste med att arbeta med webbutiker?
Med den omsättning som jag har i dagsläget inom min e-handel så arbetar jag mycket ensam så jag saknar arbetskamrater samt den fysiska kontakter med kunderna som man får genom marknader och mässor.

11. Vad är det roligaste med det?
Det är inte så fysiskt krävande att vara e-handlare, för det handlar ju mest om att plocka varor till mina ordrar och skicka i väg dom. När jag märker att det är kunder som återkommer för att handla och de skriver att de är nöjd med service och varor så ger det såklart motivation.

12. Arbetar du internationellt eller enbart med svenska marknaden? Om du arbetar internationellt också. Vad är det för skillnader?
Jag arbetar bara på den Svenska marknaden för tillfället och det kommer nog att vara så ett tag. Det verkar var mer komplicerat och kräver mer arbete och jag tror att det är dyrare att etablera sig utomlands så det får nog vänta ett tag.

13. Vad använder du för olika former av trafikdrivande strategier för att få besökare till dina sajter?
Våra besökare kommer mestadels från Google genom våra sökord och adwords annonser. Sedan får vi besökare från Tradera där vi har butik, vi har även annonser på Fyndiq. Vår Facebooksida ger också besökare. Vi använder oss också av bloggar för att skapa besökare till vår sida. Har märkt att fler och fler kunder kommer via andra kunders rekommendationer och det är kul för då märker vi att kunderna är nöjda med varor och service. Vi får också mycket besökare genom att vi marknadsför oss genom de marknader och mässor vi besöker varje år.

14. I vilken storleksordning ligger inkomsterna från din webbutiksverksamhet?
I dagsläget är det ca 1/3 del av min omsättning som kommer från min web-butik, men det ska bli mycket mer. Jag tycker att det är väldigt kul att jobba med detta och märker att försäljningen inom e-handeln ökar för varje år som går.

15. Vad har du för tips till andra personer som driver webbutiker? Vad gör de oftast för fel och vad skall de fokusera mer på?
Jag har svårt att ge några tips då jag själv känner mig som en nybörjare ännu. Fast kan tänka mig att en del gör misstaget att starta upp allt för fort med stora lagerlokaler och en del anställda och även att köpa in all hjälp. Så har man en liten budget att arbeta med så starta upp i liten skala och väx långsamt. Öka upp lagret med den vinst som blir, för ju mer varor du har desto mer säljer du.

16. En nybörjare som skall starta igång sin egen webbutik. Hur skall han börja? Vad skall han tänka på?
Se mitt svar i fråga 15. Om man har en liten budget, starta upp och väx långsamt för det är inte guld och gröna skogar som man kan tro. Det krävs mycket arbete och det kostar både tid och pengar. Fast att synas är viktigt så lär dig SEO eller köp in den hjälpen.

17. Vad kan man göra för att säkra sin verksamhet inför framtiden?
Man måste hänga med inom trenderna vad kunderna vill ha och hur de handlar i butiken. Håll alltid kunden nöjd genom att sälja bra varor och tillhandahåll bra service, det gör att kunden återkommer och berättar förhoppningsvis för andra om oss. På det viset bygger man upp en bra kundkrets att stå på.

18. Vilka branscher skall man satsa i och vilka nischer skall man undvika?
Det var en svår fråga! Jag hoppas att underkläder, strumpor och fritidskläder är den rätta branschen, ha ha. Svårt att säga vilken man inte ska satsa på då det går att tjäna pengar på det mesta om man gör det rätt. Såklart behöver det vara under rättvisa förhållanden där ingen far illa.

19. Avslutningsvis. Ge oss dina tre bästa tips för att skapa sig en inkomst med hjälp av en webbutik?
Bra SEO arbete för att synas. Mycket olika varor i din butik, mer varor mer försäljning. Köp in det arbete som du inte är bra på om din budget tillåter.

Tack för intervjun George. Det var roligt att få lära känna dig lite närmare och veta mer om hur du startade – och tänker runt ehandel och sökmotoroptimering.

Vill du veta mer om George och hans företag, så kolla in hans Wahlmansklader.se.

Än en gång tack till dig George för att du var med och lät dig intervjuas av mig här på webbplatsen.

Petter Hedman

Är passionerat Intresserad av Sökmotoroptimering och marknadsföring på Internet. Brinner för webben och arbetar med att få webbplatser att synas på Internet. Tycker du om denna webbplats och tycker att den ger dig värdefull information, så länka gärna hit.

2 reflektioner på “George Wahlman om SEO för sin ebutik

 1. Andreas Eriksson säger:

  Kul med en intervju av en person som inte är ”expert” på SEO. Tycker det är en trevlig vinkling att intervjua personer som fortfarande känner sig som nybörjare.

  • Petter Hedman säger:

   Hej Andreas!

   Kul att du gillade den senaste intervjun.
   Det är en kul vinkling tycker även jag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *