Artikelkatalog – Så startar du din egen artikelkatalog

Skall du skapa en artikelkatalog? 

Idag fick jag en fråga på Twitter av Håkan Liljeqvist om hur jag skapade och driver min nystartade aktiva artikelkatalog Artikel24.se. I denna artikel tänkte jag visa på hur jag har startat den och hur man driver en artikelkatalog. Vet du inte än vad en artikelkatalog är eller vad man använder en sådan till, så kommer du att få reda på det i denna post.

Du kommer även att få se de steg du behöver ta för att skapa din egen artikelkatalog. Lite längre ner i denna artikel skall vi titta på vad du rent krasst behöver göra för att driva din egen artikelkatalog. Artikelkatalog artikel24.se

Artikelkataloger sägs av en del ha spelat ut sin roll vad gäller att skapa värde och innehåll för ägaren och de som skriver artiklar. Det har blivit tuffare att driva och erbjuda kvalitet med en artikelkatalog sedan de två uppdateringarna som Google gjorde förra året.

Pandan och Pingvin uppdateringarna gjorde upp med dåligt innehåll och dåliga länkar och det var mängder med webbplatser som blev drabbade och tappade positioner och trafik vid dessa båda uppdateringarna. En artikelkatalog kan ju ligga i farozonen för dåligt innehåll om skribenterna inte håller hög klass på sina inlägg, men det är ju katalogägaren, som får se till att det skapas kvalitet på inläggen inne på varje artikelkatalog.

Jag gjorde ju en intervju med Stefan Nilsson som driver Hälsoartiklar.se och han har framgång med sin katalog även efter uppdateringarna. Hälsoartiklar.se är en av de större svenska artikelkataloger, som finns. Det han påpekar är just att du behöver ha trust och styrka i din katalog, då kommer du undan med lite sämre innehåll. I intervjun kan du läsa mer om hur Stefan har gått tillväga för att skapa sig en framgångsrik artikelkatalog.

Nu tänkte jag att vi skulle titta närmare på hur du sätter upp din artikelkatalog:

Vilken plattform använder man?

Jag använder mig av WordPress som plattform för min egen artikelkatalog. Det är så enkelt att sätta upp en WordPress installation och skribenterna som skall skriva artiklar hos dig kan enkelt registrera sig som användare och sätta igång att skapa artiklar. Du kan granska dem innan de släpps ut och skribenterna ser enkelt hur deras artiklar ser ut innan de läggs ut på Internet. Win Win helt enkelt. Att de själva kan registrera sig och skriva artiklarna gör ju att ditt manuella arbete minimeras och du kan använda din dyrbara tid till annat.

– Du börjar med att hämta hem gratistemat Adsimple från WordPress egen webbplats: http://wordpress.org/extend/themes/adsimple
– När du tagit hem Adsimple tar du hem ett plugin som heter Article Directory. Du hittar det på: http://wordpress.org/extend/plugins/article-directory

Du behöver vara uppmärksam på att du skall göra några ändringar i Temat och pluginet, läs igenom dereadme- filer som följer med temat och pluginet. Du skall nämligen lägga in kod i index.php och header.php för att det ska fungera perfekt.

Det finns ett par funktioner till som du vill skall fungera och de hittar du via denna url: http://articlesss.com/article-directory-wordpress-theme/ Följ de instruktionerna du får i pluginet och via länken här ovan, så kommer du att lyckas installera din egen artikelkatalog.

Användarnas admin

För att vem som helst ska kunna registrera sig som användare krävs att du ställer in WordPress för detta. Gå in i WP-admin och bocka för rutan “Medlemskap – vem som helst kan registrera sig”.

När du väl har din egen Artikelkatalog på plats, så är det några saker du bör tänka på.

Regler och riktlinjer

Du vill inte ha anarki på din artikelkatalog, så skapa de regler du vill att dina skribenter skall följa.
Det behöver inte vara tuffa regler, men några riktlinjer är bra att använda sig av för att förenkla ditt arbete, samt du vill ju att katalogen skall vara så stark och seriös som möjligt.

Här nedan ser du några bra tips på regler du kan använda dig av:

– Skriva artiklar på mer än 300 ord. 300 ord är ett minimum.

– Inte spamma sökord i artiklarna.

– Max 2 st utlänkar från varje artikel.

– Artiklarna skall INTE handla om rasism, våld, sex, gambling. Dessa artiklar godkänns inte.

– Skriv endast unika artiklar, kontroller görs.

– Välskrivna artiklar utan stavfel.

Detta är några av alla de regler eller riktlinjer du kan använda dig av när du skall driva din egen artikelkatalog. Du kommer säkert på några fler bra tips ju längre du själv driver din egen katalog.

Skapa kraft i din artikelkatalog

Det är viktigt att du kontinuerligt skapar trust vad gäller din katalog. Du behöver se till att du skapar eller att det skapas inlänkar som gör att din artikelkatalog växer i styrka och uppfattas som seriös av både skribenter och Google. Har du ett eget länk nätverk, så använd dig av det. Skapa inlänkar med jämna mellanrum och försök att få naturliga inlänkar från dina skribenter eller andra som gillar din artikelkatalog. Förhoppningsvis kommer dina skribenter att skriva bra och informativa artiklar, som kanske generar egna inlänkar, men det är inget du kan lita på att det händer. Du får se till att du skapar din egen styrka helt enkelt.

Skicka in din artikelkatalog till olika katalogtjänster och lägg till din artikelkatalog till SEO-forums lista över svenska seriösa artikelkataloger. Se till att du gör reklam för din artikelkatalog på olika relevanta forum och i sociala medier. Det finns många bra sätt du kan nå ut med din katalog, bara du har kommit igång och satt igång med den.

Se till att du tittar över kvaliteten på inläggen som skapas på din artikelkatalog och skapa själv artiklar inne på din nya katalog och länka inte ut från dina egna artiklar. Det bygger storlek på din katalog utan att det tappas kraft. Du kan ju internlänka till de redan existerande artiklar som finns och på så sätt skapa länkar inne på in artikelkatalog.

Tips på enkla länkar du kan skapa till din nya artikelkatalog hittar du längst ner till höger under fliken Länkvänner på min Artikel24.se och även under tips och trix på nämnda katalog.

Tack för inspirationen till denna artikel till Håkan Liljeqvist och till Kristoffer Wedholm för strukturen på artikeln.

Hoppas du fick den information du behövde för att nu starta din egen artikelkatalog! 

Petter Hedman

Är passionerat Intresserad av Sökmotoroptimering och marknadsföring på Internet. Brinner för webben och arbetar med att få webbplatser att synas på Internet. Tycker du om denna webbplats och tycker att den ger dig värdefull information, så länka gärna hit.

11 reflektioner på “Artikelkatalog – Så startar du din egen artikelkatalog

 1. Kristoffer säger:

  Vill tipsa om tillägget ”Peter’s Collaboration E-mails” som man som ägare av en artikelkatalog kan använda sig av för att automatiskt skicka ut meddelande om artiklar blir godkända/nekade.

  Tänkte även göra lite ”shameless self promotion” här och tipsa om min egen artikelkatalog resetipsen.se. Den har som framgår av namnet fokus på reserelaterade artiklar.

 2. Håkan Liljeqvist säger:

  Härligt Petter! Du skriver verkligen så tangentbordet glöder. Bra artikel som gör mina frågetecken kring artikelkataloger till utropstecken. Jag vill också passa på att ge dig riktigt mycket pepp för att du så självklart och generöst delar med dig av kunskap.
  mvh / Håkan

 3. Erik säger:

  Riktigt bra och enkel guide. Dock så har jag följt stegen och installerat allt och klistrat in koderna, men när jag går in under ”Submit article” så kommer det upp ett felmeddelande

  ”Fatal error: Call to undefined function wp_tiny_mce() in /home/…/article-directory/author-panel.php on line 269”

  har letat runt på internet men får inte kläm på det. Har du någon aning om vad som har gått fel?

 4. skribentus säger:

  Två frågor.
  1 hur tror du framtiden ser ut för dessa kataloger ex om 20 år. Tittar man på hälsoartiklar så syns det att allt utvecklas.
  2 har en katalog där jag enbart säljer o publicerar egen producerat material. Dvs inte gratis publicering. Är jag dödsdömd…..eller finns en marknad för detta tror du?

  • Petter Hedman säger:

   Hej!

   Det är för lång tid att sia om.
   Det svänger snabbt i SEO världen och jag tror att man måste ha en seriös katalog om den över huvudtaget skall fungera även idag.

   Du får testa dig fram till vad som fungerar.

 5. skribentus säger:

  En annan fråga. Alla artiklar har ju länkar. Har hört att man ska blanda upp med artiklar utan länkar. Hur många? En på tio eller varannan .. vad gör du?

  • Petter Hedman säger:

   Att blanda upp sin artikelkatalog med egna artiklar utan länkar ut är naturligtvis bra. Du fyller ju på med eget unikt innehåll och bygger din sajt utan att tappa kraft via utlänkning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *