Fördelar och nackdelar med att köpa en etablerad webbsida

Kopa hemsida fordelar

Finns det fördel att köpa en etablerad sajt?

Du som kanske arbetar med SEO/Sökmotoroptimering i någon form vet ju hur svårt det kan ta att ranka en sajt i ett specifikt segment. Speciellt om nischen är tuff och det det finns stor konkurrens på de sökorden du vill synas på. Då kan man ju ta en kortare väg om man så säger och köpa sig en sajt i segmentet, som redan är etablerad.

Jag har själv gjort det och det finns ett par bra fördelar kan jag tycka. Det finns självklart saker man absolut bör tänka på när man köper en sajt som redan har en historia och det är fördelar och nackdelar vi skall titta på i detta inlägget.

Först skall vi titta på de fördelar som jag tycker man har vid ett sådant köp och sedan tittar vi på de nackdelar man kan erhålla vid köp av etablerad hemsida. Sidor du kan köpa är privata bloggar, webbutiker, affiliatesajter, rena hemsidor och företagssajter.

Fördelar

Din sajt har redan en etablerad länkprofil. Att det redan finns bra länkar som pekar in mot din sajt är ju riktigt bra. Det tar tid att skapa eller erhålla länkar och de skall helst ha funnits på plats ett längre tag, för att ge max trust till din sajt.

Har du själv tillgång till länkar så kan du ju enkelt skapa nya och kanske dubbla antalet länkar in mot din sajt. Fyll på sakteliga och var varsam när du håller på med länkar. Hur du än erhåller eller arbetar med dem.

Redan massa content på sajten

Det finns redan en massa content skapat som tagit positioner på de sökord du vill synas för. Ju mer kvalitativt innehåll din sajt har desto bättre såklart. Köper du en sajt, som redan har massa bra content, så har du ju redan en stor fördel gentemot ifall du startar en ny sajt från noll. Det tar tid att producera bra innehåll till en sajt oavsett hur väljer att skapa det. Befintligt innehåll är många gånger en guldgruva.

Följarskara och popularitet

Sajten har redan en följarskara och popularitet bland besökarna. Det tar tid att bygga upp en skara med följare som gillar din sajt och det sätt du skriver på. Populariteten kommer med tiden och det är ju då en klar fördel att det redan finns besökare och att din sajt har skapat sig ett rykte i sin nisch.

Populärt domännamn

Du kanske har sökt efter ett specifikt domännamn och nu är det äntligen dax att få köpa detta. Det är ju då naturligt att köpa en viss domän/sajt ifall du vill ha ett specifikt domännamn. Då är ju fördelen att du köper en existerande sajt.

Etablerade produkter, erbjudanden och inkomster

Det finns etablerade erbjudanden, produkter eller andra former av inkomstkällor. Att det finns inkomster som redan är etablerade och produkter samt erbjudande på plats är riktigt bra. Ett kassaflöde är det man vill åt och det tar tid att skapa momentum vad gäller pengar via en sajt. Finns detta redan, så är det ju självklart bra. Stabilt kassaflöde med potential är det många köpre av webbplatser är ute efter.

Emaillistor

Emailistor är redan på plats. Man skall arbeta med emaillistor i nästan alla nischer för att fånga besökaren på lång tid genom att skicka email med uppdateringar, erbjudanden och annat via mail. Dessa listor är klart värda pengar ifall de är genuina och väl inarbetade.

Kassaflöde

Sajten har redan ett bra kassaflöde. Som vi nämnde här ovan så är det riktigt bra ifall sajten har ett inkomstflöde på plats. Kommer det en stadig ström pengar varje månad och du kan se en riktig historik, så är det riktigt bra. Ser du potential på en klar ökning av kassaflödet, så är det ju relativt tryggt att köpa en sajt. Det skall helst finnas flera inkomstkällor till sajten för att det skall vara optimalt.

Finns statistik

Det finns en statistik. All form av statistik tar tar att bygga upp och det är mycket bra om den redan finns på plats. Du kan avläsa mycket genom att analysera statistiken på en sajt och det är viktigt att du får tillgång till den när du skall handla.

Tanka pa vid kop av hemsida

Lättare att ranka i Google

Det är mycket enklare att ta bra positioner med en redan etablerad stark sajt. Inget konstigt med det. Google älskar ju trust och det tar absolut tid att bygga en stark sajt speciellt om du skall konkurrera i redan svåra nischer. Med en gammal stark sajt är det så mycket enklare att ranka hos Google.

Skapa en ny bredare synvinkel

Det finns en idé bakom sajten och nu kan du addera din egen synvinkel på något som redan fungerar. Sajten har redan allt på plats och du kan arbeta med att skapa nya infallsvinklar på det som redan fungerar. Jag har själv arbetat på detta sättet med flera sajter och jag tycker det har varit ett bra sätt.

Eliminera konkurrent

Du kanske eliminerar en konkurrent genom ditt köp av den nya webbsidan. Är du redan etablerad i en nisch och köper en konkurrents hemsida så är dy ju av med en konkurrent och du får alla de fördelar i nischen som han hade samt du äger nu en till sajt i segmentet. Två flugor i en smäll om man så säger.

Mer plats i sökresultaten

Du kan snabbt få mer plats i sökresultaten med din nyköpta sajt som redan har kraft och en publik. Att ranka en etablerad sajt är ju så mycket enklare och du kan snabbare ta mer plats i sökresultatet med en gammal stark sajt.

Minska grovjobbet

Du slipper att göra grovjobbet. Detta är en bra punkt. Du slipper ha så mycket tålamod när du köper en etablerad sajt. Det tar tid att etablera allt det vi nämnt här ovan och köper du en gammal sajt, så finns det mesta på plats och du kan enkelt arbeta med mer finjustering än själva grovjobbet om du förstår vad jag menar.

Nackdelar

Vad finns det då för nackdelar med att köpa en etablerad hemsida? Det kan finnas fallgropar såklart när man köper en sajt och det gäller att veta vad man skall titta efter så att man gör ett så bra köp som möjligt när man skall överta en redan befintlig sajt.

Kolla länkprofil noga

Kolla länkprofilen innan du köper en webbplats. Detta kan inte nog pratas om. Du behöver vara säker på att den inte har skadliga eller spammiga länkar som pekar mot den. Detta görs ju relativt enkelt med något av de fina länkverktygen som finns, tex Ahrefs.com, Majestic.com eller Semrush.com.

Länkarna skall ligga kvar

Se till så att de länkar som pekar mot sajten verkligen ligger kvar efter att du köpt sajten. Få med det i det avtal ni skriver på vid köpet. Det är viktigt, så att den gamle ägaren inte tar bort länkarna och du tappar all kraft i hemsidan.

Kopa hemsida fordelar

Ta över produkter och licenser

Se så att du får överta de produkter, licenser eller annat som följer med och säljs via sajten. Detta skall självklart även vara inskrivet i det avtal som skapas vid köpet. Var även noga så att de affiliateprogram som används, kommer finnas kvar efter att du köper sajten.

Affiliateprogram som lägger ner

Det finns risk med att använda sig av ett affiliateprogram när du promotar produkter på en sajt. Programmet kan läggas ner när som helst. Det styrs ju helt av det företaget som är ägare av produkterna eller tjänsterna du promotar. Lägger det ner, så försök att få tillgång direkt till produkter eller tjänster via det företaget som äger produkterna direkt. Kan vara svårt, men det kan även funka.

Priset är högt

Det kan många gånger vara svårt att sätta ett riktigt pris på en sajt. Den förra ägaren tycker såklart att priset skall vara högt medans du själv självklart vill ha ett så lågt pris som möjligt. Finns det potential och det är en stark sajt, så kostar sajterna ofta rätt bra med pengar. Försök att förhandla ner priset och få till en så bra affär som möjligt.

Brinn för nischen

Du kanske ser en öppning för att göra bättre business än den tidigare ägaren till den sajt du skall köpa, men se till att det är i en nisch du själv gillar och har viss passion för. Det kommer synas i texten ifall du gillar produkter, tjänster och den nisch din nya sajt verkar inom. Jag brukar numera skapa eller köpa sajter i de nischer jag själv gillar. Det är för trist för både mig och besökaren ifall jag inte brinner för ämnet känner jag numera.

Din nya sajt rankar för fel sökord

Du kan absolut ha en webbplats med bra organisk trafik, men är det fel sorts trafik, så hjälper det inte dig speciellt mycket om det kommer eller INTE kommer besökare till sajten. Du vill ha rätt sorts besökare såklart, som hittat till din sajt på rätt sorts sökord, så att de verkligen gör det du vill när de väl kommit in på din nya webbsida.

Detta var några av de fördelar och nackdelar som finns när man skall köpa en nya hemsida. Det finns fler saker att tänka på, men detta täcker i vart fall in många av de viktiga saker du skall ta i beaktning när du köper en sajt.

Fördelar och nackdelar med att köpa en etablerad webbsida

Petter Hedman

Är passionerat Intresserad av Sökmotoroptimering och marknadsföring på Internet. Brinner för webben och arbetar med att få webbplatser att synas på Internet. Tycker du om denna webbplats och tycker att den ger dig värdefull information, så länka gärna hit.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *