Intervju med Simon Nyström om sökoptimering

Här träffar vi Simon Nyström i en intervju om sökmotoroptimering.

Simon bor i Umeå och jobbar med många olika sajter, både för andras och sin egen räkning. Intresset för affiliatemarknadsföring startade 2003 men lyfte på allvar vid 2005 då han startade eget.
Simon är inte någon flitig bloggare men går att följa socialt via någon av kanalerna som listas på SimonNystrom.com en webbplats som framöver även kommer att bli en samlingsplats för artiklar, program och verktyg som kan vara till hjälp för dig som sysslar med sökmotoroptimering och i viss mån även webbutveckling.

Nu startar vi frågestunden!

1. Hur startade ditt intresse för sökmotoroptimering?

År 2003 började jag intressera mig för webbdesign och skapade min första sajt – som definitivt inte var en fröjd för ögat. Men sajterna fyllde sin funktion och även om intäkterna var löjligt låga på grund av att sajten listade gratisprodukter så insåg jag ganska snabbt att det borde finnas saker att tjäna pengar på via nätet om man bara satsade på något vettigare (vettigt = något som ger mer cash än gratissaker).

2. Hur ser din bakgrund ut? Tekniskt intresse?

Det enda som ens snuddar ämnesmässigt till sökmotoroptimering och webben som jag läst på universitetet är dataingenjör – och det hoppade jag av efter ett år, även om jag vara ganska motiverad till en början. Faktum är att jag testade tre olika ingenjörsutbildningar innan jag helt enkelt beslöt mig för att bara satsa på nätet till slut. Jag började kunna leva på det.

Prylar är väl skoj på sitt sätt men jag har aldrig varit överförtjust eller jättebrydd om det allra senaste i teknikväg. Faktum är att jag nog är mer av en estet i bakgrunden även om jag ”pluggat” mest inom det tekniska.

3. Vad har du för motto?

Ta toppresultaten på vilket sätt du vill så länge som det inte är olagligt – men se till att säkra dem med det bästa innehållet också.

4.Vad är du mest känd för?

Jag är inte känd 🙂 Det mest prestigefyllda vill jag inte prata om eftersom det rör sig om klientsajter eller om sajter som jag inte ens vill att mina konkurrenter ska veta om att jag styr eller äger. Små ”guldgruvor” som ingen hittat och ställen man vill ha för sig själv. En del viktiga personer i branschen vet på ett ungefär vem jag är och vad jag pysslar med och det räcker för mig. Kontakt via kollegor ser jag som viktigast just nu, men möjligtvis måste man kanske pusha mer på sitt namn i framtiden beroende på hur Google utvecklas.

5. Hur gör du för att hålla dig up to date med seo och Google?

Läser bloggar och bygger många sajter själv. Testar. Att enbart förlita sig på det som andra skriver är fel väg att gå och om man pillrar på mycket själv under lång tid så märker man ganska snabbt vad som är intressant att läsa eller ej. Om jag är osäker är det enkelt för mig att fråga kollegor för att höra mig för om deras erfarenheter och åsikter i vissa frågor.

6. Vad har du för dagliga arbetsuppgifter?

Jag jobbar 100% åt andra via eget företag och jobbar med mitt eget utöver det. Det blir en del, men jag börjar kunna släppa taget om mina egna projekt. Det betyder inte att jag tänker lägga ner mina egna projekt utan snarare tillåter jag mig själv att ta större breaks, mest för att saker börjat rulla på mer som jag vill på sistone. De dagliga arbetsuppgifterna består givetvis av ranking checks, ta fram strategier och pusha framåt, hitta och lösa problem och hålla sig uppdaterad. I en perfekt värld alltså. Saknas anpassnings- och handlingsförmåga i ett företag så kan saker snabbt bli väldigt ineffektiva.

7. Tips till nybörjare inom SEO. Vad skall de fokusera på i början?

För ensamvargar, affiliates, som vill tjäna lite extra pengar säger jag nog:
Om du inte redan kan de designtekniska grunderna så tycker jag att du ska skaffa dig hyfsad koll där. Även om det ligger utanför själva SEO-området så kan möjligheter att förändra saker på en sajt precis hur du vill ge stora fördelar. Satsa på, i prioritetsordning HTML, CSS, PHP, mySQL och Javascript. Att bara förlita sig till publiceringssystem utan möjligheter att ändra saker precis som du själv vill tilltalar inte mig även om det är möjligt. Det går att åstadkomma så mycket genom små kunskaper om dessa områden. På så sätt blir du flexibel och kan göra de ändringar onsite som krävs snabbt och enkelt. Det finns nog inget värre inom SEO än att bli handlingsförlamad och inte få viktiga ändringar gjorda.

Resterande tips blir: Bygg sajter, anmäl dem till google, se dem utvecklas och kolla rankings på sökord samt trafik till sajten med Google Analytics. Börja spåra sökorden som inbringar mest pengar. Sen provar du samma saker men där du adderar olika slags länkar på olika sätt och se vad du föredrar…Testa testa testa testa testa!

Skulle jag ge tips till dig som jobbar mot ett företag skulle de bli helt annorlunda.

8. Vilket är ditt favorit seoverktyg och varför?

Majestic SEO är nog det verktyg jag använder mest iallafall. Det är perfekt för att få lite koll på dina konkurrenter. Det finns några som kanske är bättre än detta men Majestic är det jag använder mig av mest precis i stunden (har inte pröjsat för det andra…).

En liten bubblare är ju annars Scrapebox som innehåller en mängd add-ons som underlättar ditt dagliga arbete, dessutom är det sjukt billigt. Och nu snackar vi inte om att scrapa innehåll, spamma kommentatorsfälten eller dylikt. Det finns massor av nyttiga saker att använda Scrapebox till som skulle tilltala den allra vithattigaste.

Som sagt: svårt att välja.

9. Om du fick skapa ett eget seoverktyg. Vad skulle det göra för dig?

Ojsan. Ska man skriva något vettigt nu? Hmm, nja, jag går på något simpelt men trevligt:

Någon kan väl skapa en sajt som lagrar bilder av hur en webbsida ser ut och hur den förändras över tid? Med playfunktion och datumangivelse. Så kan man enklare se om konkurrenterna är aktiva som fan eller lazy asses. 🙂

10. Har du någon förebild inom sökmotoroptimering?

Förebild… Det känns inte riktigt som att det finns några idoler inom SEO, iallafall inte för mig. Jag tycker nog att Aaron Wall skrivit det mest korrekta och intressantaste genom åren. Många säger väl SEOmoz men jag anser att det är väldigt mycket ”fint paket” och mindre givande innehåll.

11. Vad har du för personliga mål 2012?

Jag ska ha en passiv inkomst som överstiger min aktiva samt satsa mer på fritiden.

12. Hur tror du framtiden ser ut för SEO? Hur tror du att Google kommer utvecklas den närmaste tiden?

SEO blir ju bara viktigare… det är ju bara det att bara för att saker ändras så ropar folk att ”SEO är död” istället för att orka lära sig reglerna för det nya spelet…
Google kommer dock att ställa till det mer för affiliates framöver. Bara det att Google börjar ta upp mer och mer sökningar med sina egna resultat är ju ett pain in the ass för affiliates som vill tjäna några sköna slantar. Det gäller att ligga på topp och satsa på rätt saker och vara beredd att riva upp gamla idéer och satsa på nya.

Det kommer att krävas mer kunskap generellt för att vara en SEO:are. Ribban har lagts en nivå högre och det blir viktigt med flexibilitet och handlingsförmåga för att hinna med i svängarna. Utan förmåga att agera är du grillad, så twittra inte bort dina rankings – gör något vettigt istället.

13. Vad gör du på fritiden?

Umgås med min dotter och min blivande sambo. Tränar till och från. Spelar gitarr. Tar ”en” grogg ibland. 🙂

5 snabba frågor:

Google eller Bing?
Svar: Google. Så länge Google gillar mina sajter är det min kompis. Jag spammar inte tillräckligt mycket för att ens synas i Bing…

Mac eller PC?
Svar: PC. Konservativ.

Vilket sökord vill du toppa på Google.com?
Svar:  Jag väljer något blygsamt som ”Hotel” + ”New York”. Det är det lilla jag begär här i livet… Enkla cash utan att det för den skulle är omoraliskt. Dessutom är det något man inte behöver röra ett finger för att tjäna pengar på. The way we like it.

Använder du någon annan mer obskyr sökmotor förutom Google?
Svar: Nej, men Blekko är intressant.

Har du fokus Onpage eller Offpage?
Svar: Båda. Man ska inte välja. On Site gör du för att ta tillvara på Off Site samt göra sajten säker och rankvärdig. Men det beror ju egentligen på mål och situation. Off site blir viktigare ju högre konkurrens det är.

Tack för intervjun Simon. Det var roligt att få lära känna dig lite närmare och veta mer om hur du startade – och tänker runt sökmotoroptimering.

Vill du kika in till Simon Nyström, så kolla som sagt in hans sajt SimonNystrom.com .

Än en gång tack till dig Simon Nyström för att du var med och lät dig intervjuas av mig här på webbplatsen.

Petter Hedman

Är passionerat Intresserad av Sökmotoroptimering och marknadsföring på Internet. Brinner för webben och arbetar med att få webbplatser att synas på Internet. Tycker du om denna webbplats och tycker att den ger dig värdefull information, så länka gärna hit.

11 reflektioner på “Intervju med Simon Nyström om sökoptimering

 1. Fredrik Hjort säger:

  Bra intervjuer, framförallt ger dem en intressant inblick hur olika SEO-arbetande ser på sin tillvaro och framtiden. Gillar frågan ”Vilket sökord vill du toppa på Google.com?” svaret säger nog en del om var man befinner sig i sin karriär och vad man har för långsiktig målsättning.

  • Petter Hedman säger:

   Roligt att du gillar dem.
   Som jag skrivit tidigare:

   Det är skitkul att se folks svar!!!

   Kommer fortsätta med intervjuerna så länge folk läser och folk vill ställa upp.

   Vi syns snart igen 🙂

 2. Simon Nyström säger:

  Hehe Fredrik,

  För mig är affiliategrejor inte livet, men däremot en grej som gör livet roligare att leva ibland.

  Min målsättning går inte läsa ut av vilket sökord jag skulle vilja toppa utan snarare är det ett tips på ett sökord som skulle generera mycket pengar på ett enkelt sätt.

  Jag låter kanske slö och laid back, men kan garantera att jag tillhör en av dem som jobbast hårdast inom sökmotoroptimering senaste fem åren. 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *