Lokal sökmotoroptimering – SEO lokalt

Lokal sokmotoroptimering

Arbetar du med lokal sökmotoroptimering?

Att använda sig av lokal SEO eller sökmotoroptimering, som det heter på svenska är en viktig del i ditt arbete med din sajt. Det beror ju självklart på vad du skall sälja eller marknadsföra, men har du produkter, tjänster eller koncept och event som passar in på den lokala marknaden, så skall du absolut rikta dig mot en lokal specifik marknad.

Lokal sokmotoroptimering

Lokal sökmotoroptimering har många fördelar

Du får en spridning lokalt och kan enkelt skapa kontakter samt utföra egen och lokal SEO åt kunder eller andra i den egna regionen. Att kunna mötas och prata om den lokala SEOn är naturligtvis det en fördel.

Arbeta lokalt när tillfälle ges. Antingen själv eller med att hjälpa andra att synas lokalt på webben.

Många företag har ju även de en lokal marknad och de behöver oftast utveckla denna via webben eller utveckla sin webbdel för den lokala marknaden.

Det finns många vägar du kan ta när du utför lokal sökmotoroptimering. Du kan använda dig av din egen sajt eller du kan använda dig av utomstående sajter och nätverk såsom tex Google plus, Twitter, Facebook etc.

Jag brukar framhäva att det är alltid bra att använda sig av en mix där den egna sajten står i centrum och sociala nätverk och andra medium hjälper och bär din egen webbplats. Jag såg ett skräckexempel förra veckan, där det stod på företagets egen webbplats att ”gå till Facebook” för mer information. Det är i mina ögon fel väg att gå. Använd din egen sajt som den absoluta kraften och största annonspelaren i din digitala strategi.

Jag har startat flera egna lokala sajter, som verkligen är helt nya och i det allra minsta laget, men de kommer att växa sig större med tiden och förhoppningsvis bli en del av den lokala sökmotoroptimering i sina nischer.

Lokal SEO med reseguide

En av sajterna är en lokal reseguide om Los Cristianos. En mindre stad på södra Teneriffa. Den är relativt ny och har inte tagit positioner än på Google vad gäller den lokala SEOn nere på Teneriffa. Den skall dock plocka positioner är det tänkt längre fram när vi flyttat ner dit. Det är en webbplats som är tänkt att enbart handla Teneriffa och Los Cristianos

Vi arbetade med ett liknande koncept på CRS Webbproduktion när jag arbetade där. Det var uppbyggd på ett annat sätt på CRS och i större skala, men jag tyckte att det skull vara roligt att äga en sajt som handlar om Los Cristianos, som skall bli vår framtida boning. Den kommer att växa fram sakta, men säkert.

Att driva en egen sajt om hela din lokala marknad eller stad är kanske inget jag egentligen rekommenderar, men jag rekommenderar absolut att du är aktiv och engagerad på din lokala marknad med din egen webbplats eller att du faktiskt använder dig av en separat webbplats, som är specificerad och utformad enbart för att driva trafik och affärer lokalt.

Lokal sökmotoroptimering för bättre synlighet hos Google

Med rätt utformning och länkar samt information kan du hamna i kartsöket, platssöket samt även i den vanliga SERPEN med din lokala sajt eller den lokala delen av din nuvarande webbplats.

Det är egentligen ingen större skillnad på att arbeta lokalt än att arbeta lite bredare vad gäller sin geografi. Jag kan tycka att det är roligare att arbeta mer nischat och med flera tidigare kunder har jag riktat in mig mot en lokal nischad marknad och det gillar jag skarpt faktiskt.

Jag gillar att hitta korsade och geografiskt smala marknader för en kund eller produkt och då är ju den lokala marknaden riktigt bra för att göra just detta. Det finns kanske mindre pengar i detta tänket, men du får arbeta stort och smått samtidigt, det är en upplevelse att faktiskt åka förbi de kunder och konkurrenter i den fysiska världen, som du arbetar med. Det blir en annan närhet. Jag gillar det skarpt!

Edit:

Jag skapade ett inlägg nyss, februari 2018, där jag testade att göra ett inlägg mot min egen lokala marknad vad gäller sökmotoroptimering i Falun. Jag har inte aktivt arbetat med SEO här på hemmaplan för företag, men nu har jag skapat ett inlägg om optimering här i stan. Det är ett test för att se hur pass svårt det är att ta en sökterm lokalt, men såklart skall jag förhoppningsvis kunna använda texten för att få kunder inom SEO här i Falun.

I skrivande stund så ligger det nya inlägget om lokal SEO på en 3.e plats i sökresultatet.

Arbeta dig in i din region med lokal sökmotoroptimering!

Petter Hedman

Är passionerat Intresserad av Sökmotoroptimering och marknadsföring på Internet. Brinner för webben och arbetar med att få webbplatser att synas på Internet. Tycker du om denna webbplats och tycker att den ger dig värdefull information, så länka gärna hit.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *