Intervju om sökmotoroptimering med Måns Gullberg

Måns är född och uppvuxen i Skåne och är yngst av tre syskon. Hans stora datorintresse började i mycket unga år, och idag brinner han för SEO och allt som har med Internetmarknadsföring att göra. Måns är känd för att glad, positiv och tycker att humorn är ett viktigt inslag i vardagen. Du träffar Måns på hans Twitter profilMåns Gullberg SEO

Nu sätter vi igång med frågorna! 

1. Hur startade ditt intresse för sökmotoroptimering?
När min bror återvände från Danmark vintern 2004 ändrades inte bara hans liv utan även mitt. Jag fann honom sittandes vid datorn, sidan han hade uppe var Altavista, och jag frågade varför han inte använde Google?

Han visste inte vad det var för något och det var där hans karriär inom SEO började. Han skapade SEO-Forum.se 2006 och han fick mig att registrera mig där kort därefter, men det var inget jag var intresserad av på den tiden. Jag var ung, gick i skolan och tröttnade vilket ledde till att jag hoppade av, tog ett skitjobb och knegade lite tills jag tröttnade på det också.

Jag har alltid haft intresse för datorer, speciellt spel, och är en gamer in i märgen. En dag blev jag lite nyfiken och frågade brorsan om han inte kunde hjälpa mig att starta en länkkatalog, och då kom addurl-free.com till som jag senare sålde till Jim för 500 kronor.

Starta företag

Jim tjatade om att jag skulle starta företag och sälja länkar; det var riktigt bra cash i det på den tiden och krävde inte speciellt mycket arbete som det gör idag. Jag var nära men tänkte att det kanske var dags att ta tag i studierna igen (föräldratjat), där kom Komvux in i bilden. Jag blev supportansvarig på N.nu och sedan tröttnade jag på Komvux. Jim fixade ett jobb till mig på ett företag där jag var med och utvecklade en mycket framgångsrik produkt. Här är jag idag, ansvarig för företagets SEO.

2. Hur ser din bakgrund ut? Tekniskt intresse?
Jag ser upp till min bror, det är hans fotspår jag har följt. Det var han som fick Commodore 64 när vi var små. Jag var cirka tre år och satt i hans knä och köttade honom på Conan Förgöraren, kan tänka mig att första intresseginstan startade här. Jag fick min första dator i tioårsåldern, en 486:a som morsan hade fått från sitt jobb, har suttit klistrad sedan dess.

3. Vad har du för motto?
Finish what you start.

4 Vad är du mest känd för?
Jag tror att de som känner mig skulle säga att det är min humor.

5. Hur gör du för att hålla dig up to date med seo och Google?
Följer en massa klokt folk på Twitter, läser bloggar som jag finner av intresse, stora som små, och kollar SEO-forum.se.

6. Vad har du för dagliga arbetsuppgifter?
Jag delar ut arbete till praktikanter, kollar ranking, gör undehållsarbete för att upprätthålla befintliga sökord och rankar upp nya, och ibland rycker jag in och bygger hemsidor.

7. Tips till nybörjare inom SEO. Vad skall de fokusera på i början?
Läs och förstå grunderna i SEO! Gör en hemsida direkt och bestäm dig för ett relativt lätt sökord du vill ranka på men som ändå har trafik, och försök lägga dig i toppen av serpen på sökordet! Lägg lite adsense och vänta tills slantarna kommer in, då får du blodad tand och allting blir mycket roligare när det är pengar inblandat! Har du intresset så har du alla förutsättningar att lyckas med SEO. Som många andra har sagt: ”Learn by doing”!

8. Vilket är ditt favorit seoverktyg och varför?
Jag har två stycken jag använder flitigt, SEOmoz PRO för djupgående analyser av konkurrens i serpen och Majestic för att kolla inlänkar. Eftersom Ahrefs dock visar mycket fler inlänkar än Majestic så använder jag båda, men jag föredrar ändå Majestics upplägg.

9. Om du fick skapa ett eget seoverktyg. Vad skulle det göra för dig?
Ett verktyg som håller koll på mina sökords befintliga placering, fast med ett upplägg som jag själv föredrar.

10. Har du någon förebild inom sökmotoroptimering?
Jim Westergren som är min första och största förebild i livet, och hur kan man inte gilla Rand Fishkin? Han är kung!

11. Vad har du för personliga mål 2013?
Att komma igång med mina egna hemsidor, börja blogga, fräscha upp mina MFA-sajter etc. Jag ska även börja arbeta mer och mer med Offpage.

12. Hur tror du framtiden ser ut för SEO? Hur tror du att Google kommer utvecklas den närmaste tiden?
Allting går i en enda riktning, precis den riktning Google själva har, vilken även är den riktning jag tycker är given, kvalitet på sökresultaten. Det gör SEO-arbetet roligare och det skapar ett bättre sökresultat. Win, win and some more win!

13. Vad gör du på fritiden?
Spelar spel, umgås med near and chear och vänner.
5 snabba frågor:

Google eller Bing?
Svar: Google

Mac eller PC?
Svar: Hade inte betalt en krona för en Mac.

Vilket sökord vill du toppa på Google.com?
Svar: SEO

Använder du någon annan mer obskyr sökmotor förutom Google?
Svar: Nej

Har du fokus Onpage eller Offpage?
Svar: Då jag sysslar med relativt lätta sökord har jag större fokus Onpage, låt säga 70/30.

Tack för intervjun Måns. Det var roligt att få lära känna dig lite närmare och veta mer om hur du startade – och tänker runt sökmotoroptimering.

Vill du veta mer om Måns Gullberg eller ta hjälp av honom, så kolla som sagt in Måns på hans Twitter profil.

Än en gång tack till dig Måns Gullberg för att du var med och lät dig intervjuas av mig här på webbplatsen.

Petter Hedman

Är passionerat Intresserad av Sökmotoroptimering och marknadsföring på Internet. Brinner för webben och arbetar med att få webbplatser att synas på Internet. Tycker du om denna webbplats och tycker att den ger dig värdefull information, så länka gärna hit.

4 reflektioner på “Intervju om sökmotoroptimering med Måns Gullberg

  • Petter Hedman säger:

   Hej Måns!

   Jag hoppas kunna leverera fler i framtiden.
   Även inom andra områden av Internetmarknadsföring.

 1. Björn Tisjö säger:

  Trevlig intervjuserie och spännande att läsa om alla profiler som är så duktiga på det de gör. Bra tips för nybörjaren av Måns i denna artikel. Jag implementerade betalda sök-annonser på en av mina mest trafikerade sidor och har redan sett slantarna ticka in. 🙂 Ser fram emot nästa intervju.

  • Petter Hedman säger:

   Hej Björn!
   Vad roligt att du gillar serien med intervjuer!
   Alltid roligt att kunna ge dig som besökare valuta för tiden!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *