Intervju om SEO med Jimmy Wirsborg

Jimmy Wirsborg SEO

Nu träffar du Jimmy Wirsborg för en intervju om sökmotoroptimering.

Jimmy är född och uppvuxen i Stockholm och gjorde sin första egna webbplats -98 inne på Passagen. Det var tiden innan bredband och man spelade via nollmodem istället för nätverk. Idag sitter han som Onpage SEO-expert på Jajja Communications. Utöver webben så är gaming och e-sport stora intressen och han spelar gärna FPS med polarna eller fördjupar sig i stora fantastiska RPGs. Du hittar honom vanligtvis på Twitter Jimmy Wirsborg SEO

Nu kör vi igång med frågorna!

1. Hur startade ditt intresse för sökmotoroptimering?
Jag behövde ett extra jobb/sommarjobb 2006 och en vän jobbade på Jajja Communications som behövde extra tekniker som kunde optimera hemifrån. Det passade perfekt så den sommaren satt jag hemma och optimerade webbplatser och började inse hur många människor det finns där ute som faktiskt inte har en aning om hur Internet fungerar men som bygger webbplatser ändå.

2. Hur ser din bakgrund ut? Tekniskt intresse?
Pluggade oavbrutet till 2007, grundskola, gymnasium (naturvetenskaplig med datainriktning), KTH (Högskoleingenjör inom Datateknik med inriktning realtidssystem) och sen påbörjade jag en civilingenjörsutbildning på KTH som jag har 2 kursmoment och ett examensarbete kvar att göra. Men CSN strulade när jag ansökte för kommande termin och då hörde jag av mig till Jajja som var intresserade att ta in mig på heltid. Och när man väl börjat tjäna pengar så är det ingen enkel sak att gå tillbaka till skolan för att avsluta sina studier.

Mitt tekniska intresse på nätet är dels vackert skriven HTML-kod och webbplatser som följer de webbstandarder som finns samt hur AI (Artificiell Intelligens) börjar användas mer och mer av sökmotorerna. Just AI utvecklingen finner jag extremt intressant och under min tid på KTH hann jag läsa en introkurs i ämnet men har ännu inte fördjupat mig.

3. Vad har du för motto?
Det finns ingen ursäkt för att skriva dålig kod.

4. Vad är du mest känd för?
Jag misstänker att de flesta känner till mig från de SEO-test jag genomfört. 2008 så orkade jag inte längre sitta med webbplatser skapade i CMS där jag inte hade möjlighet att optimera längre och gjorde då en sammanställning av vilka CMS som är bra och vilka som är dåliga. Blev många arga samtal och mail första gången vi genomförde testet. Men branschen vaknade till och insåg att de faktiskt begränsade sina kunders möjlighet att lyckas med sina affärer på nätet genom att inte ta tag i SEO-frågan. Idag klarar nästan alla system av maxpoäng eller ligger så nära att de få brister som finns är försumbara för majoriteten av alla webbplatser.

5. Hur gör du för att hålla dig up to date med seo och Google?
Jag har ett par keywords i Google Alerts där jag får ett mail per nyckelord och dag (om Google hittat något nytt som innehåller det nyckelordet vill säga). Sedan använder jag även Google Reader där jag lagt till massor av källor, främst engelskspråkiga eftersom de ligger före svenska marknaden och jag vill veta vad som är på väg och inte vad som redan kommit.

6. Vad har du för dagliga arbetsuppgifter?
Oj mina arbetsuppgifter varierar kraftigt. I år har det varit väldigt fokus på att se till att Jajjas nya webbplats ska få så bra struktur som möjligt för att sökmotorerna ska gilla den. Vi lanserar nya webbplatsen någon gång efter sommaren, så det har blivit väldigt mycket sommarjobbande för mig.
Men mer normalt så läsa och följa flödena och hålla mig à jour inom SEO, blogga på Jajjas blogg, vara social på sociala medier i SEO-flödena och internsupport.

7. Tips till nybörjare inom SEO. Vad skall de fokusera på i början?
Läsa vad andra skriver och sedan testa det, ta aldrig en SEO:are på orden. Idag trycker Google ut meddelande via Matt Cutts som tolkas och sedan sprids tolkningarna över nätet och efter ett tag blir de sanningar. Så det är alltid bra att själv kontrollera uppgifterna så att man har på fötterna om vad som faktiskt gäller.

8. Vilket är ditt favorit seoverktyg och varför?
Min spindel jag skapat. Med den kan jag spindla en hel webbplats oavsett storlek och hitta problem som är lätta att missa om man gör arbetet manuellt, speciellt om webbplatsen är stor. Går också att skapa statistik över webbplatsen och jag gillar statistik. Fördelen över andra spindlar är just att jag själv får bestämma vad spindeln ska utföra för något samtidigt som den går igenom en webbplats.

Vill man inte skriva sin egen spindel så finns det en del publika verktyg men ofta är de begränsade i antal sidor man får spindlade. Exempelvis har SEOmoz en sådan spindel bland deras övriga verktyg.

9. Om du fick skapa ett eget seoverktyg. Vad skulle det göra för dig?
Om jag skulle skapa något mer avancerat än min egen spindel så skulle jag försöka skapa ett självlärande AI som lärde sig hur Google värderade webbplatser. Slutprodukten skulle bli något som kunde tala om hur olika webbplatser skulle placera sig i förhållande till varandra för ett specifikt sökord på Google. Genom att då mata verktyget med potentiella scenarion kan man få fram vilken optimering som skulle ge mest för varje enskild webbplats.

Tyvärr så är antalet okända parametrar i Googles algoritm rätt hög och dessutom är parametrar så som länkar mot en webbplats inte helt trivialt då Google ibland bortser från vissa länkar osv. Så det är en rätt svårgenomförd dröm. Men man måste få drömma.

10. Har du någon förebild inom sökmotoroptimering?
Just nu så är jag ett stort fan av Bill Slawski som driver bloggen SEO by the Sea. Att sitta och syna de patent som Google ansöker om/får beviljade och förutspå framtiden är väldigt imponerande. Om man testar själv att läsa patenten så inser man vilket enormt arbete han lägger ner.

11. Vad har du för personliga mål 2012?
Året är nästan slut så får väl säga att få mer tid över till att fiska, snart havsöringssäsong, för att kunna få ihop bra bloggmaterial för att ta mitt sökord.

12. Hur tror du framtiden ser ut för SEO? Hur tror du att Google kommer utvecklas den närmaste tiden?
Jag tror Google kommer fortsätta i banan att använda AI och göra dem bättre och bättre på att förstå vad användaren efterfrågar för information. Förhoppningsvis får vi även se mer från Google på området att rensa bort spam och virus sidor från sitt index också.

13. Vad gör du på fritiden?
Spelar tv-spel, datorspel och brädspel samt försöker hinna med att fiska en del.

5 snabba frågor:

Google eller Bing?
Svar: Google

Mac eller PC?
Svar: PC

Vilket sökord vill du toppa på Google.com?
Svar: Sportfiske

Använder du någon annan mer obskyr sökmotor förutom Google?
Svar: Nej

Har du fokus Onpage eller Offpage?
Svar: Onpage

Tack för intervjun Jimmy. Det var roligt att få lära känna dig lite närmare och veta mer om hur du startade – och tänker runt sökmotoroptimering.

Vill du veta mer om Jimmy Wirsborg, så kolla som sagt in Jimmy på twitter.

Än en gång tack till dig Jimmy Wirsborg för att du var med och lät dig intervjuas av mig här på sajten.

Petter Hedman

Är passionerat Intresserad av Sökmotoroptimering och marknadsföring på Internet. Brinner för webben och arbetar med att få webbplatser att synas på Internet. Tycker du om denna webbplats och tycker att den ger dig värdefull information, så länka gärna hit.

6 reflektioner på “Intervju om SEO med Jimmy Wirsborg

 1. Jimmy Wirsborg säger:

  Hehe, tyvärr är inte koden vacker nog för att jag ska kunna tänka mig att släppa den publikt eller låta någon annan få den. Om jag får tid att städa den så ska jag göra en version som jag släpper, lovar.

   • Jimmy Wirsborg säger:

    Precis… det är ju därför jag skäms för den och inte lämnar ut den publikt… det är ju också skillnad på ful kod och dålig kod… 😉

    Sen är det mer HTML-kod jag syftar på, det finns validatorer och koden ska imho klara en validering (med väldigt få undantag).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *