Varför din Affiliatesajt suger och inte konverterar

Varfor din affiliatesajt suger

Varför din Affiliatesajt suger

Detta är en artikel som jag omarbetat och som ursprungligen är publicerad av Andreas Bylund. Du kan läsa mer om Andreas här inne på sajten. Du hittar även en intervju med honom om optimering här. Under några år har jag byggt olika typer av affiliatesajter. Vissa affiliatesajter har blivit riktigt bra och vissa har blivit riktigt dålig. Jag tänkte därför dela mina åsikter kring vad som är en bra affiliatesajt och även ge dig några tips på vad du kan göra för att göra din affiliatesajt ännu bättre.

Tillför du något värde med din Affiliatesajt?

Detta är det absolut första som du skall se till att göra. Ge värde till dina besökare. Helst något mervärde utöver de andra sajterna i ditt segment. Du skall bygga en sajt som ger besökarna något utöver det vanliga. De skall bli hjälpta!

När jag började med att jobba med affiliatemarknadsföring så tänkte jag aldrig på om min affiliatesajt tillförde något värde eller ej. Utan det jag gjorde var att helt enkelt hitta ett sökord, köpa en keyword-domän, skriva 5 sidor SEO-content och börja länkbygga genom bloggkommentarer och länkbyten. Visst, det fungerade riktigt bra. Fick några sajter som drog in några tusenlappar varje månad och jag var ”nöjd” över min stora bedrift att ranka på sökord som ingen annan ville ranka på!

Affiliate forsaljning

Bygg dina erbjudande så bra det går och din sajt så bra du bara kan

Dock så varade inte glädjen så speciellt länge då andra webmasters/affiliates började bygga hemsidor som tillförde något värde för besökarna. Vilket resulterade i att de fick en hel del naturliga länkar till sina affiliatesajter och behövde inte lägga ner så mycket tid på länkbygge som jag behövde göra. Utan medan jag satt och byggde länkar så satt de och byggde nya tjänster.

Anledningen till varför det är så viktigt att din affiliatesajt tillför något värde är att du behöver inte jobba så mycket med länkbygget till varje hemsida. För om din hemsida/tjänst tillför något så kommer trafiken också. Antingen genom Google, Sociala medier eller någon annan trafikkälla.

Hur tillför man värde till en Affiliatesajt?

Det finns flera olika sätt man kan tillföra värde till en affiliatesajt och här är några tips på vad du kan göra för att öka värdet till din affiliatesajt.

Var bäst i din nisch!

Oavsett om du håller på med dejting, bildäck, myggsmällare eller om navelludd så ska du alltid försöka bli ”den där sidan man besöker om man vill ha information om X”. Detta gör man verkligen inte genom att beställa en massa SEO-content för 0,3 öre/ord. Utan vill man vara bäst i nischen så måste man antingen lägga ner pengar på en duktig skribent, eller skriva alla artiklar själv.

Det är många gånger ingen enkel match att bli bäst i sin nisch, men det är klart värt det när du väl har blivit det. Arbeta mot att bli den bästa och mest besökta sajten i din nisch. Gör inget halvhjärtat utan gör det fullt ut annars håll dig borta. Jag gör saker hela tiden själv där inte hela hjärtat är med, men jag skall arbeta mot att skapa mervärde och ”the go to site” i de nischer jag verkar i numera. Inte helt lätt ifall du har många sajter.

Bygg din Affiliatesajt seriöst

Lägg ner tid på din design! För det är det första dina besökare kommer reagera på. Har du en ful, spamming design så kommer du aldrig få förtroende av dina besökare. Utan hitta något WordPress design, om du nu använder WordPress, som ser bra och professionellt ut.

Det är klart värt att lära sig själv lite programmering så du själv kan göra förändringar på din nya sajt. Jag själv kan inte detta och känner många gånger hur begränsad jag blir när det kommer till att göra förändringar i design och funktionalitet på mina sajter.

Ta mot frågor av dina besökare

Öppna upp en ”FAQ” på din sajt där dina besökare kan ställa frågor. Frågorna & svaren publicerar du sedan på sidan. Finns det något bättre sätt att få bra innehåll? För om en besökare undrar något så finns det säkert 100 till som undrar samma sak.

Detta skapa mervärde för besökaren. Trygghet skapas även när du framstår som seriös och då blir det mer naturligt att köpa av dig/din sajt.

Bygg prisjämförelse verktyg

Nästan alla vill ha det så billigt som möjligt och varför inte hjälpa dem genom att hitta de bästa priserna erbjudanden genom att bygga en lite prisjämförelse verktyg på din sajt?

Exempel: Om du jobbar med ”framkalla bilder” nischen så finns det flertalet erbjudanden där man som ny kund får XXX antal bilder när man framkallar för första gången. Beställer man mer bilder än vad erbjudandet tillåter så kostar bilderna.

Varför inte bygga en prisjämförelse verktyg som räknar in frakten, erbjudandet, antal bilder etc och presenterar detta? Besökaren blir glad eftersom han/hon fick veta det absolut bästa erbjudandet inom fotoframkallning och kanske delar med sig det på Facebook/Twitter och du blir glad eftersom du får provision på det hela!

Gör det enkelt att kontakta dig

Gör det enkelt att kunna kontakta dig om besökaren har några frågor, funderingar, tips osv om din hemsida eller innehåll. Om du gör det enkelt att kontakta dig så är det också viktigt att man svara snabbt, helst inom 24 h. Ingen gillar att vänta på ett svar!

Kontaktformulär är ett måste på en sajt tycker jag. Om oss sida med information samt en Kontakt sida där folk enkelt kan nå dig. Det ger även förtroende ifall du skriver ut företagsdata och allt annat om dig/ditt företag. Allt runt dig/sajten ger förtroende och skapar en närhet mellan dig och dina besökare.

Gör din blogg/hemsida personlig

Berätta för dina besökare vem du är, varför du har gjort hemsidan/bloggen. Genom att göra det så får besökarna en helt annan relation till dig. Vilket skapar förtroende och trygghet för besökaren. En Om Oss sida är som sagt en självklarhet även på en affiliatesajt.

Jag har ingen riktig sådan sida ens här ser jag, så det blir att skapa en sådan nu snarast. Det märks att jag inte lever helt upp till de tipsen som delas i denna artikeln, så det blir att rycka upp mig och arbeta vidare mot högre kvalitet på flera fronter framöver.

Detta var några ord om hur du kan öka värdet på din affiliatesajt och förhoppningsvis även öka antalet naturliga inlänkar, delningar på olika sociala medier etc. Dela gärna med dig av dina tips här under så andra kan ta del av dem!

Petter Hedman

Är passionerat Intresserad av Sökmotoroptimering och marknadsföring på Internet. Brinner för webben och arbetar med att få webbplatser att synas på Internet. Tycker du om denna webbplats och tycker att den ger dig värdefull information, så länka gärna hit.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *