Intervju med Mikael Uusitalo om sökmotoroptimering

Idag möter du Mikael Uusitalo i en intervju om SEO.

Mikael Uusitalo är från Stockholm och arbetar på Be Better Online med SEO, webbanalys och konvertering. Utöver det så driver han sjukt många egna projekt. Han är en trevlig kille och riktigt duktig på sökmotoroptimering. Du hittar mer om Mikael på hans egen personliga blogg

Nu sätter vi igång med frågorna!

1. Hur startade ditt intresse för sökmotoroptimering?
Jag kan nog inte ge ett exakt datum när det intresset utvecklades. Jag har alltid varit involverad i webbprojekt och någon gång på vägen så ramlade jag in på ämnet, förmodligen genom SEOmoz, och funnit det intressant. Då, för 4,5 år sedan var det också betydligt enklare att arbeta med SEO varför potentialen att tjäna pengar inte var direkt avskräckande heller.

2. Hur ser din bakgrund ut? Tekniskt intresse?
Jag kan utan tvekan säga att jag varit en nörd så långt jag kan minnas – teknik och datorintresset har alltid funnits där. Först i spel och IRC som utvecklades till hårdvara. Jag var i en period långt ner i överklockningsträsket och drev tillsammans med ett gäng en sida likt Sweclockers, med nyheter, recensioner och allt som hörde till. Därefter så pluggade jag till systemvetare – målet var då något stort konsultbolag men så blev det inte riktigt. Idag så är internetmarknadsföring, entreprenörskap och allt som hör Internet till av stort intresse och jag har helt klart funnit min plats.

3. Vad har du för motto?
Sine labore nihil – översätter väll ungefär till ’inget utan arbete’.

4 Vad är du mest känd för?
Är inte känd för något – eller?

5. Hur gör du för att hålla dig up to date med seo och Google?
Google Reader is your friend. Vill nog påstå att jag har för många prenumerationer i GR för att det skall vara hälsosamt och effektivt.

6. Vad har du för dagliga arbetsuppgifter?
Om man ser till mina egna projekt så handlar det till stor del om utveckling, vare sig det är kod, content eller länkar. Alltid är det något som måste åtgärdas eller behöver förbättras så arbetsuppgifter och saker råder det absolut inte brist på – till flickvänners stora förtret.

7. Tips till nybörjare inom SEO. Vad skall de fokusera på i början?
Arbeta långsiktigt från första dagen. Det absolut största misstaget jag gjorde när jag började med SEO var att tänka kortsiktigt. Självklart så är det trevlig med snabba resultat men det har kostat mig pengar och tid. Arbeta långsiktigt on- och off-page så sover du bättre om natten (förutsatt att kortsiktighet inte är din affärsidé). Att utveckla en produkt eller tjänst (eller ett varumärket om du så vill) som faktiskt tillför ett värde är också ett plus.

8. Vilket är ditt favorit seoverktyg och varför?
OSE, Majestic, Advanced Web Rankings och Excel är de verktyg som jag arbetar med återkommande.

9. Om du fick skapa ett eget seoverktyg. Vad skulle det göra för dig?
En kombination av ovan skulle helt klart spara mig tid – idag känns det som ett otroligt zappande mellan alla flikar, fönster och verktyg.

10. Har du någon förebild inom sökmotoroptimering?
Egentligen inte, alla som vågar testa och som jobbar hårt förtjänar min respekt. Men Danny Sullivan, Barry Schwartz och Rand Fishkin har nog varit med från början. Martin MacDonald är intressant också. SEO’s som ser ett steg längre och prioriterar och inkluderar webbanalys, konvertering och andra närliggande områden tycker jag också är intressanta att följa om man hittar dom.

11. Vad har du för personliga mål 2012?
Ro i hamn ett antal projekt och bli bättre på det jag gör idag. Några fler followers på Twitter vore heller inte fel! Följ mig gärna! Slutligen så skulle några månader i Kanada och puder sitta perfekt!

12. Hur tror du framtiden ser ut för SEO? Hur tror du att Google kommer utvecklas den närmaste tiden?
On-page och länkar kommer fortsatt vara viktigt. Den stora frågan är väll hur sociala signaler kommer påverka sök i framtiden. Jag tror det kommer bli en viktig faktor men hur och i vilken utsträckning kommer jag inte sia om.

13. Vad gör du på fritiden?
Snowboard. Har gjort 4 säsonger i alperna och Kanada. Pudersvängar är mitt nirvana.

5 snabba frågor:

Google eller Bing?
Svar: Google

Mac eller PC?
Svar: Mac

Vilket sökord vill du toppa på Google.com?
Svar: Något spel eller försäkringsrelaterat.

Använder du någon annan mer obskyr sökmotor förutom Google?
Svar: Wolfram|Alpha lite då och då.

Har du fokus Onpage eller Offpage?
Svar: Jag tror projekttyp och mål styr vart arbetsinsatsen förläggs.

Tack för intervjun Mikael. Det var roligt att få lära känna dig lite närmare och veta mer om hur du startade – och tänker runt sökmotoroptimering.

Vill du veta mer vad Mikael, så kolla in hans personliga blogg.

Än en gång tack till dig Mikael Uusitalo för att du var med och lät dig intervjuas av mig här på webbplatsen

Petter Hedman

Är passionerat Intresserad av Sökmotoroptimering och marknadsföring på Internet. Brinner för webben och arbetar med att få webbplatser att synas på Internet. Tycker du om denna webbplats och tycker att den ger dig värdefull information, så länka gärna hit.

5 reflektioner på “Intervju med Mikael Uusitalo om sökmotoroptimering

  • Petter Hedman säger:

   Hej Andreas!

   Ja, det är verkligen hög tid 😉
   Mikael svarade på frågorna 2012, men jag ser till att det blir rätt framöver.

 1. John Adams säger:

  En fråga till dig Mikael, det snackas mycket om att använda sig av Excel i SEO arbetet, vad använder du för tillägg till Excel?

  @ Petter: Fråga nr 11 bör vara år 2013 om jag fattat det hela rätt. Tack för ännu en till intervju

  Mvh

  • Petter Hedman säger:

   Bra fråga av John och sjysst svar av dig Mikael.

   Tack för att du var med på en intervju Mikael!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *