Intervju med Håkan Persson (Cyberworker) om SEO

Här möter du Håkan Persson i en intervju om sökmotoroptimering.

Håkan Persson har i huvudsak jobbat med att bygga webbplatser till företag sedan 1996, där även sökmotoroptimering varit en av arbetsuppgifterna. Under senare år har SEO fått en allt större plats och är idag en huvudsyssla. Han finns på ett flertal sajter på webben och du hittar honom på sin egen sajt om SEOHåkan Persson SEO

Nu rockar vi igång med frågorna!

1. Hur startade ditt intresse för sökmotoroptimering?
Jag har nog alltid haft åsikten att det inte är någon idé att investera i att bygga en webbplats om ingen hittar dit. SEO kan tyckas ha varit enklare förr jämfört med nu, men kunskapen om hur man gjorde var desto mer svårtillgänglig.

Mitt intresse för sökmotoroptimering, i den utsträckning som jag har idag, började runt 2008/2009. Jobbar man för företag som är framåt och har ambitionen att hitta nya kunder och investera i det så är det naturligt att satsa på SEO framför allt annat. Jag slutar aldrig förvånas över alla de som fortsätter att bygga webb utan att ägna en tanke på hur webbplatsen ska fungera ihop med Google.

2. Hur ser din bakgrund ut? Tekniskt intresse?
Jag har pluggat ämnen som statskunskap, national- och företagsekonomi, statistik och juridik så min tekniska bakgrund är tunn ja närmast obefintlig. Egentligen har jag aldrig haft ett stort datorintresse heller, utan för mig är datorn ett verktyg. Intresset för Internet väcktes 1994 och det är inte så länge sen egentligen. Sedan dess har jag varit delaktig i rätt så många webbprojekt, både pyttesmå och riktigt stora, inom en mängd olika nischer. Är lite småstolt över att ha varit med och byggt webbutiker redan 97/98.

3. Vad har du för motto?
När det kommer till sökmotoroptimering så är det nog att inte ge upp. Det är resultat som räknas och det kommer antingen omedelbart eller senare. Det gäller att ha is i magen och fortsätta jobba tills det kommer. Jag är rätt transparent av naturen och dessutom är jag rätt prestigelös och flexibel, vilket är egenskaper som verkar vara rätt bra att ha när det gäller SEO även om det kan ha sina nackdelar i livet för övrigt:).

4. Vad är du mest känd för?
Jag lever och verkar i en relativt liten bubbla och är förmodligen inte speciellt känd utanför den.

5. Hur gör du för att hålla dig up to date med seo och Google?
Jag håller på med det dagligen, ibland även på kvällen och i vissa fall även på natten. Självklart är det bra att läsa bloggar, ha koll på vad Google informerar om och även lägga viss tid på Twitter för att hänga med i svängarna, men jag är ganska övertygad om att det är den egna erfarenheten som väger tyngst.

6. Vad har du för dagliga arbetsuppgifter?
De är väldigt diversifierade och jag brukar tillägna olika dagar olika saker. Men visst tar jag viss tid dagligen till att kolla positioner och trafik. Ofta fylls en stor del av dagarna till prat i telefonen och möten men då slipper jag städa på kvällen. Sedan ett par månader är jag halvtidsanställd av ett företag där jag även har andra arbetsuppgifter än SEO som är relaterade till företagets marknadsföring.

7. Tips till nybörjare inom SEO. Vad skall de fokusera på i början?
Testa saker! Bygg dina egna webbplatser från grunden och lär dig hur webbplatsen och Google fungerar ihop. Ingen blir expert av att enbart läsa om andras erfarenheter. Se vad andra gör och har gjort istället för att enbart lyssna på vad de säger.

8. Vilket är ditt favorit seoverktyg och varför?
Jag har inget direkt favoritverktyg, men använder Majestic SEO till att kolla länkar och oftast Cleverstats verktyg för att kolla positioner. För mig är även Google Analytics nödvändigt. Här ser du fler seo verktyg

9. Om du fick skapa ett eget seoverktyg. Vad skulle det göra för dig?
Jag skulle nog hellre se att någon annan skapade det åt mig. Ett större arbetsminne till mig själv hade jag inte sagt nej till.

10. Har du någon förebild inom sökmotoroptimering?
Om jag får byta ut förebild mot personer som betytt mycket för min egen personliga utveckling inom sökmotoroptimering så finns det flera. Magnus Bråth var ganska avgörande för att jag runt 2009 bestämde mig för att fördjupa mig i SEO ytterligare, framförallt är han skyldig till att jag spillt tid på Twitter.

Att diskutera sökmotoroptimering med Urban Grotherus kan vara en rejäl tidstjuv men framförallt väldigt givande. Man behöver prata med varandra för att bli mer nyanserad och få chansen att se saker med andras ögon utan att för den saken skull sluta titta själv. Det finns självklart andra personer som även de varit av betydelse för mig, men jag hoppas få möjligheten att hylla dem vid något annat tillfälle.

11. Vad har du för personliga mål 2013?
Mina personliga mål inom sökmotoroptimering är att fortsätta leverera resultat till de som förväntar sig det. För det krävs att även fortsättningsvis försöka hänga med i vad som händer. Jag hoppas även kunna få möjligheten att jobba i team i större utsträckning. För mig är det viktigt att stimuleras av det jag gör. Jag hoppas helt enkelt på nya utmaningar.

12. Hur tror du framtiden ser ut för SEO? Hur tror du att Google kommer utvecklas den närmaste tiden?
Google och bra SEO förändras hela tiden. För Google handlar det nog mycket om att fokusera på att behålla sin position och växa ytterligare i samband med att mobila enheter inom kort dominerar Internetanvändningen. Fortfarande talar vi om mobila Internetanvändare som någon slags avart men för en hel generation är det den naturliga Internetupplevelsen.

Behovet av SEO kommer att växa, det kommer finnas fler sätt att vilja synas på. Jag tror att lokal SEO till butikskedjor, restauranger och andra företag med en lokal förankring blir en växande nisch, samtidigt som behovet av den mer traditionella sökmotoroptimeringen fortsätter öka. Jag tror och hoppas att SEO-kunderna blir mer kräsna allteftersom de lär sig mer. Det ser avsevärt mer gynnsamt ut för de som valt att arbeta med sökmotoroptimering framför Social media och traditionell reklam.

13. Vad gör du på fritiden?
Inte den lättaste frågan att besvara när en viss del av arbetet även är min hobby. Just nu försöker jag röra på mig ofta och mycket och jag är i allra högsta grad en periodare när det kommer till träning. Jag bor med min 11 åriga son så det finns ganska mycket vardag i mitt liv. Försöker även hinna med att se en del film och träffa vanliga människor i verkligheten när det finns en stund över. Jag skrattar dessutom rätt ofta.

5 snabba frågor:

Google eller Bing?
Svar: Google

Mac eller PC?
Svar: PC

Vilket sökord vill du toppa på Google.com?
Svar: Har vansinnigt svårt att bestämma mig för ett. ’Facebook’ hade varit häftigt.

Använder du någon annan mer obskyr sökmotor förutom Google?
Svar: Det händer

Har du fokus Onpage eller Offpage?
Svar: Vad som krävs.

Tack för intervjun Håkan aka cyberworker. Det var roligt att få lära känna dig lite närmare och veta mer om hur du startade – och tänker runt sökmotoroptimering.

Vill du veta mer om Håkan , så kolla in hans sajt  om SEO.

Än en gång tack till dig Håkan Persson för att du var med och lät dig intervjuas av mig här på webbplatsen.

Petter Hedman

Är passionerat Intresserad av Sökmotoroptimering och marknadsföring på Internet. Brinner för webben och arbetar med att få webbplatser att synas på Internet. Tycker du om denna webbplats och tycker att den ger dig värdefull information, så länka gärna hit.

2 reflektioner på “Intervju med Håkan Persson (Cyberworker) om SEO

 1. Håkan Liljeqvist säger:

  Intressant och givande läsning som vanligt. Alla de intervjuer med SEO-personligheter som publicerats här har givit mig saker att tänka på och fått mig att fundera över mitt eget förhållande till SEO vilket alltid är nyttigt. Jag har själv jobbat en hel del med SEO i min roll som affiliate och på grund av att man ständigt måste lära sig nytt så känns det fortfarande intressant. Ser fram emot nästa intervju!
  Mvh / Håkan Liljeqvist

  • Petter Hedman säger:

   Hej Håkan!
   Kul att du gillar serien!
   Ja, man får tänka lite extra numera vad gäller SEO.
   Serien väcker en del frågor inom en.
   Det kommer fler intervjuer inom kort 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *