Intervju med Anders Granström om SEO

Här möter du Anders Granström om sökmotoroptimering.

Anders är något av en serieentreprenör. Han har startat ett företag, men under åren blivit delägare i ytterligare tre. Lev livet nu AB är hans egen firma där fokuset är affiliate och en del adwordskonsulting. Blogvertiser, en mellanhand mellan bloggare & annonsörer, blev han delägare i för ca 3,5 år sedan. Ecoliving.se (ekologiska produkter) & Stonefactory.se (kakel & sten på nätet) blev han delägare i under 2012. Han bloggar även sporadiskt  på Superandy.se. Här ser du mer av StoneFactory.se där Anders alltså är delägare sedan 2012.

Nu sätter vi igång med frågorna!

1. Hur startade ditt intresse för sökmotoroptimering? 
När startade min första hemsida (levlivet.nu) så saknade jag pengar och var tvungen att hitta något sätt att marknadsföra sajten på. Jag blev tipsad av en kompis, blev sedan medlem i SEO-forum.se och fastnade för detta ämne.

2. Hur ser din bakgrund ut? Tekniskt intresse?
Jag är egentligen Idrottspsykolog & folkhälsovetare som snubblade in på området. Har alltid gillat teknik, men måste erkänna att jag inte är speciellt bra på datorer och ännu sämre på kodning.

3. Vad har du för motto?
Jag har två saker som varit till hjälp i min karriär, och dessa är min hjärna och min ödmjukhet!

4 Vad är du mest känd för?
Utöver min självgodhet så tror jag att det för två saker. Dels att jag drivit VM- & EM-Fotbolls sajter som jag lyckas få ca 1 miljon besökare till vardera. Och dels att det pga mitt företagsnamn, Lev livet nu, som en del ha trott vara en sekt eller en new age rörelse.

5. Hur gör du för att hålla dig up to date med seo och Google?
Läsa, prata och fråga. Det finns många kunniga SEO-personer som bloggar. Att prata med kunder och fråga SEO-experter brukar vara väldigt givande

6. Vad har du för dagliga arbetsuppgifter?
Det jag gör mest är att ragga. Om det inte är kunder till Blogvertiser eller Lev livet nu så är det publishers till Stonefactory & Ecoliving.
Sedan händer det att jag raggar en och annan länk också 🙂

7. Tips till nybörjare inom SEO. Vad skall de fokusera på i början?
Bli medlem i SEO-forum.se och/eller börja följ någon SEO-experts blogg. Om du får en grundläggande förståelse så kan du spara mycket tid och pengar genom att undvika ”fel”. Annars är det bästa sättet att läsa sig att prova sig fram, se vad som funkar. Om du löser problemet med att skaffa inlänkar (från annanstans än det egna nätverket) så har du kommit en god bit på vägen.

8. Vilket är ditt favorit seoverktyg och varför?
SEO Power suite. Fyra verktyg i ett, bra för att ex hålla koll på sajtranking samt kolla backlinks.

9. Om du fick skapa ett eget seoverktyg. Vad skulle det göra för dig?
Eftersom jag mest med Affiliate så skulle det vara grymt att ha ett SEO-verktyg som är en blandning av Rank Tracker (hålla koll på positioner, Adrecords ECT (enhanced conversion tracking, se vilka sökningar som leder till avslut) samt SEO-spyglass (se hur min länkprofil ser ut kontra konkurrenternas) + något annat viktigt som jag säkert glömt.

10. Har du någon förebild inom sökmotoroptimering?
Jag uppskattar Christian Rudolfs smärtsamma uppriktighet och pragmatiska syn på SEO. Sedan gillar jag verkligen att snacka SEO med Magnus Bråth och David Wickström.

11. Vad har du för personliga mål 2013?
Förutom att jag ska bli rik (liksom alla år innan) så tänker jag springa. Som vanligt så ska jag springa Grabbhalvan i Örebro (på personbästa naturligtvis). Men denna sommar hoppas jag fortsätta med fler lopp som sedan ska leda fram till tjurruset hösten 2013.

12. Hur tror du framtiden ser ut för SEO? Hur tror du att Google kommer utvecklas den närmaste tiden?
Det kommer att bli tuffare. Redan nu har kvalitet fått en ännu viktigare plats och det kommer inte att bli enklare. Men klassikern ”skapa värde för besökaren och inte sökmotorerna” gäller än.

13. Vad gör du på fritiden?
Spelar innebandy och läser böcker.

 5 snabba frågor:

Google eller Bing?
Google

Mac eller PC?
PC

Vilket sökord vill du toppa på Google.com?
Casino skulle vara grymt. Men jag ”nöjer” mig med att ranka 1:a på samtliga av mina sajters huvudtermer 🙂

Använder du någon annan mer obskyr sökmotor förutom Google?
Nej

Har du fokus Onpage eller Offpage?
Offpage

Tack för intervjun Anders. Det var roligt att få lära känna dig lite närmare och veta mer om hur du startade – och tänker runt sökmotoroptimering.

Vill du veta mer vad Anders arbetar med, så kolla in en av hans sajter StoneFactory.se.

Än en gång tack till dig Anders Granström för att du var med och lät dig intervjuas av mig här på webbplatsen

Petter Hedman

Är passionerat Intresserad av Sökmotoroptimering och marknadsföring på Internet. Brinner för webben och arbetar med att få webbplatser att synas på Internet. Tycker du om denna webbplats och tycker att den ger dig värdefull information, så länka gärna hit.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *