Trackbacks, vad tycker ni om det?

Är trackbacks ok eller spam?

 

Jag har nu i kväll följt en diskussion på Twitter mellan @AlfaMagnus (Magnus Bråth), @Deeped (Niklas Strandh) och @Jocke (Joakim Jardenberg) främst. Utmärkande för diskussionen har varit hur man ser på detta med trackbacks, om det kan vara av godo eller om det är att se som spam.

Niklas är bekymrad för att han har hamnat i Akismet filter och hans länkande till andra bloggar klassas som spam. Han menar att han länkar för att ge bloggaren cred och ge ytterligare perspektiv till bloggarens artikel. Magnus å sin sida argumenterar för att Niklas beteende/syfte är att klassa som spam. Jocke har i princip samma synsätt som Niklas men Magnus verkar inte kunna förlika sig med det.

Nu är jag nyfiken på hur andra ser på detta och jag vill gärna att ni lämnar er syn på saken genom en kommentar här.

Förtydligande:

Som Jocke påpekar i sin kommentar så bör jag beskriva storyn bättre för att ni ska få en bättre bild av det hela.

Den diskussion jag syftar på här ovan startade av vad jag kan se, en Tweet från Niklas där han var bekymrad över att han är svartlistad av Akismet, och att hans trackbacks hamnar i spamfiltret hos de bloggar han länkar till från sina inlägg. Som nog många av er vet så är Akismet ett verktyg man använder på bl.a. bloggar för att slippa spam.

Niklas och Jocke länkar ofta till ett flertal andra artiklar i sina egna artiklar. Detta gör de för att ge artikelförfattarna cred och för att det i de andra artiklarna ska komma med en trackback till sitt eget inlägg, som då ger läsarna möjlighet att kunna läsa deras artikel inom samma ämne, och få ett bredare perspektiv. Niklas och Jocke ser detta som en service för läsarna. Detta förfarande anser dock Magnus vara spam och bara en möjlighet att själv få ”glänsa”. Niklas och Jocke har fått en hel del hårda ord av Magnus under kvällen, och själv förstår jag inte riktigt varför Magnus är så hård. Som jag skrev tidigare är jag nyfiken på vad ni andra tycker om detta.

Hoppas ni fått en bättre bild av storyn nu!?

Stefan

Jag heter Stefan Johansson och har arbetat mot webben i ett antal år. Tanken med den här bloggen är att dela med mig av tips och råd när det gäller SEO, eller sökmotoroptimering som det kallas på svenska. Förutom att blogga om sökmotoroptimering driver jag företaget <a href="http://dreamrooms.se" title="Dreamrooms webbproduktion och e-handel">DreamRooms</a> tillsammans med min hustru.

8 reflektioner på “Trackbacks, vad tycker ni om det?

 1. Joakim Jardenberg säger:

  Tack för att du fångar frågan (även om en storify kanske hade behövts för att läsarna ska se sammanhanget).

  Anyway. Mitt blänkande, #jjk, har jag förklarat i en text här
  http://jardenberg.se/b/vad-ar-jjk-jardenberg-kommenterar/

  Min avsikt har ALDRIG varit något annat än att bjussa på en service som väldigt många verkade uppskatta. Inget annat. Men det här kanske är ett fall av den klassiska ”som man känner sig själv, känner man andra”.

  • Stefan säger:

   Frågan är synnerligen intressant tycker jag.

   Jag håller med dig om att det kan vara svårt att fånga upp storyn, men jag tänkte att länkarna till era Twitterkonton kunde vara till viss hjälp.

   Jag förstår ditt och Niklas syfte med det hela, men jag förstår inte riktigt varför Magnus angriper er så hårt. Sysslar själv en hel del med sökmotoroptimering, men är mycket långt ifrån Magnus kompetens.

   När jag själv läser bloggar uppskattar jag länkar i inlägg som bl.a. du och Niklas gör, vilket ger mig möjlighet att få en bredare bild av det ämne som det skrivs om. Jag släpper själv igenom trackbacks om de tillför min artikel något och inte är rent spam, som en service för läsaren att kunna få ett bredare perspektiv.

   • Joakim Jardenberg säger:

    Magnus får svara för sig själv, men han verkar anse att vi gör fel när vi ping för trackback. I mitt perspektiv handlar det om att jag vill uppmärksamma den som jag länkar till på länken. Inte för att få en länk tillbaka, utan som en del av konversationen. Oavsett om jag berömmer eller kritiserar tycker jag det är både artigt och rimligt.

    Jag tycker det blir så märkligt att vi blir angripna, den som är ansvarig för länken tillbaka till min blogg är ju den jag länkar till. Om de inte vill länka tillbaka så är det ju bara att inte presentera informationen.

    Extra märkligt blir det ju i ljuset av att jag inte kör en enda annons, inte har en enda intäktskälla på mina bloggar. Så varför skulle jag ha något ”fulskäl” att göra som jag gör. Det håller liksom inte ihop.

    • Stefan säger:

     Jag hoppas Magnus hittar hit och tydligare beskriver sitt synsätt.

     Din syn på saken överensstämmer bra med hur jag ser på saken. Det är som du säger en del av konversationen. Du har som du också säger inte något syfte med att driva trafik till din webbplats för att ta in annonsintäkter då du inte har några annonser. Likaså kan bloggaren/webbplatsägaren välja att låta bli att släppa igenom din trackback som du säger.

 2. lassegw säger:

  Magnus kom till sist att förklara att han saknar respekt för herrar Strandh och Jardenberg. Det ger ett perspektiv som lyfter delar av min förvåning över den kantiga ordväxling som uppkom.

  Ordväxlingen gav således inte någon väsentlig vägledning.

  Om den här sakfrågan hade varit mycket betydelsefull för mitt eget samlade material så hade jag nog övervägt att skriva denna kommentar och lite till på min egen blogg. Naturligtvis hade jag då länkat hit och hoppats på en trackback. Det ökar ju räckvidden i sakfrågan samtidigt som jag skulle få behålla mina texter på hemmaplan. Jag trodde nog att det var hela idén med trackback, att få skriva ett eget material som ges möjlighet att delta i ett vidare sammanhang.

  Syftet med trackbacks är alldeles utmärkt. Det hindrar inte att de går att missbruka. Jag sitter nu i dagarna och vänder och vrider på ett antal 100k trackbacks. Mest för att se olika mönster.

  • Stefan säger:

   Ja, jag såg precis tweeten där Magnus skrev detta och det ger det hela som du säger ett nytt perspektiv.

   Dock blev jag nyfiken på detta då jag har ett synsätt som stämmer rätt bra överens med det Niklas och Jockes synsätt och även ditt som jag tolkar det. Visst kan detta missbrukas, men jag har aldrig tidigare sett att någon annan anser det vara spam om länken är relevant, men jag kan ha missat något!? Detta tillsammans gör att jag tycker det skulle vara intressant att få veta hur andra ser på det.

 3. Stefan Bergfeldt säger:

  Jag tycker att trackback är av godo till stor del, men visst går det att utnyttja fult också och då kan det ju vara spam.

  Som Lasse skriver är det ett bra sätt att ge sig in i en diskussion från sin egen blogg, och jag visar också trackbacks på min blogg eftersom det ger mina läsare en möjlighet att fördjupa sig i diskussionen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *