Intervju om optimering med Anders Karlsson

Här möter vi Anders Karlsson för en intervju om sökmotoroptimering.

Idag träffar vi Anders Karlsson som arbetar med Get Global AB där han bland annat driver e-butikerna www.barahandtag.se och www.kakadutraders.se.
Anders fördelar tiden mellan e-handel och SEO åt andra företag cirka 50/50. Det blir naturligtvis en hel del SEO för de egna butikerna med, så i realiteten kanske SEO står för 80% av det han gör. Anders är en flitig Twittrare och hjälpsam med tips och råd runt SEO. 

Nu kör vi igång med frågorna!

1. Hur startade ditt intresse för sökmotoroptimering?
Det började faktiskt genom att jag blev lurad av ett företag i slutet av 2010 och att Nikke Lindqvist hjälpte mig lite att titta på hur det fungerar med sökmotoroptimering, innan dessa hade jag drivit e-butik sedan 2007/2008 och litat blint på slumpen och vårt varumärke. Efter det har man utvecklat intresset rätt ordentligt och jag arbetar sedan drygt ett år tillbaka med att hjälpa andra företag att klättra längre upp i sökresultatet utöver de butiker vi har själva.

2. Hur ser din bakgrund ut? Tekniskt intresse?
Har 10 år inom försäljning och ledarskap bakom mig och har ett tekniskt intresse men mer ner på komponentnivå än om själva internet, internet är något som kommit smygande under de sista 10 åren och då framförallt i vilka affärsmöjligheter som ligger och lurar där ute som man kan ta vara på.

3. Vad har du för motto?
Gör och kör.

Det är kort men för min del ganska talande, för mig betyder det att jag inte skall snacka så mycket utan göra saker istället och bara köra, det kommer alltid massa skit längs vägen men det får man hantera när det kommer. Har man en idé som man tror på och gjort lite grundlig koll runt så gasa, gasa, gasa och kör på, för mig har det vart så med samtliga e-butiker, jag har hållit kostnaderna på ett minimum och efter en snabb koll på konkurrens i sökord och butiker så har vi sjösatt butiken och sedan bara kört på och det har ju faktiskt fungerat rätt bra.

4 . Vad är du mest känd för?
Jag är nog inte känd alls.

5. Hur gör du för att hålla dig up to date med seo och Google?
Följer hashtagen på #svSEO och läser en hel del amerikanska bloggar såsom http://www.seroundtable.com/ och följer Danny Sullivan och Barry Schwartz framförallt. Sedan försöker jag vara aktiv i SEO-forum.se där man kan snappa upp nyheter och dela med sig av det man själv har testat. Just tester gär jag en del själv, inte så mycket men jag tycker bara på det året jag har arbetet med SEO att det händer saker så fort så vissa mindre saker får man testa själv för att veta att det fungerar. Trial and error är en del i utvecklingen skulle jag vilja säga och där är det bra att vi själva har e-butiker och sidor som man kan labba med.

6. Vad har du för dagliga arbetsuppgifter?
Länkbygge står naturligtvis för en stor del av arbetet på daglig basis men jag hjälper en del andra blivande e-handlare att sätta upp butiker och strukturera dom på rätt sätt så ibland blir jag sittandes med ett sådant projekt i flera veckor och då gör jag nästan ingenting annat under den tiden utan fokuserar helt på att bygga rätt och bygga bra. Sedan blir det en del egen affärsutveckling som framförallt består i att utveckla e-handelssidan i företaget, både genom SEO och hur vi kan expandera på nya marknader, med nya och/eller befintliga butiker. Det är just att utveckla affärerna på e-handelssidan som jag tycker är allra roligast faktiskt!

7. Tips till nybörjare inom SEO. Vad skall de fokusera på i början?
Blir tillbaka till mitt motto litegrann på denna frågan, gör och kör. Jag ser ofta på SEO-forum.se frågor om vad som är bäst, en eller två länkar från det ena eller andra stället. Mina tips blir nog följande:

a. Fixa en bra webbplats med vettigt innehåll annars kommer det ändå inte konvertera vad du än hittar på. De allra flesta webbplatser skall ju konvertera på något sätt och har du inget bra innehåll med bra struktur så får du driva så mycket mer trafik för att få snurr på saker och ting.
b. Fixa länkar, lugnt och fint i början med väldigt lite nyckelordslänkar och mycket URL och brandinglänkar, men gör och kör sen. Fråga gärna men fråga inte bara utan lägg tiden på att skriva artiklar, byta länkar med andra eller på annat sätt skaffa dig länkar.
c. Gör och kör.

8. Vilket är ditt favorit seoverktyg och varför?
AWR (Advanced Webranking). Det håller ordning på våra egna butiker och SEO kundernas rankingar varje dag och ger mig alldeles utmärkta möjligheter att producera rapporter per automatik till kunder. Enkelt att förstå och att komma in i med många möjligheter till kopplingar till system såsom SEO-Moz och liknande för att hålla koll på länkar och liknande.

9. Om du fick skapa ett eget seoverktyg. Vad skulle det göra för dig?
Haha, vilken dröm! I mitt fall skulle det vara en blandning av AWR som jag beskrev ovan men som var onlinebaserat istället för lokal serverinstallation som det är idag kombinerat med att den täckte samtliga av google datacenter med proxys för alla länder så man kunder kolla sökpositioner för samtliga länder. Det i en kombination med Majestic SEO, det hade nog vart mitt drömverktyg tror jag.

10. Har du någon förebild inom sökmotoroptimering?
Flera stycken, tittar vi på svenskar så är det listan nedan utan inbördes ordning och tittar vi globalt så är pojkarna Barry och Danny bra objekt.

– Magnus Bråth
– Urban Grotherus
– Nikke Lindqvist
– Aaron Axelsson

Aaron är ny på min lista men han har blixtrat till de sista månaderna i mina ögon och blivit mer aktiv vilket är riktigt intressant och han kommer med provocerande inlägg ibland med nya synvinklar på saker och ting vilket väcker min nyfikenhet. De andra tre är mycket väl etablerade i branschen och har alltid vart öppna för att tipsa och svarat på frågor man haft över tid. Stort tack till er!

11. Vad har du för personliga mål 2012?
Komma igång med de tyska och danska butikerna där vi säljer kökshandtag på samma sätt som Barahandtag.se, butikerna är igång men det är alldeles för dåligt med trafik och framför allt är konverteringen på besökarna riktigt usel så detta måste åtgärdas.

12. Hur tror du framtiden ser ut för SEO? Hur tror du att Google kommer utvecklas den närmaste tiden?
SEO kommer alltid att finnas på ett eller annat sätt. Länkar kommer fortsätta ha väldigt stor betydelse i minst 3-4 år till tror jag och säkert längre än så. Personligen har jag lite svårt att se hur de sociala signalerna skall kunna ta över som en av de viktigaste punkterna som Google tittar på, i alla fall så som sociala medier är uppbyggda idag. Bra innehåll kommer fortsätta vara en viktig del och kraven på vad som är ”bra innehåll” kommer säkert att öka med tiden, å andra sidan vill du alltid ha bra innehåll för att konvertera ändå så det kommer nästan automatiskt.

13. Vad gör du på fritiden?
Arbetar.

5 snabba frågor:

Google eller Bing?
Svar: Google

Mac eller PC?
Svar: PC

Vilket sökord vill du toppa på Google.com?
Svar: SEX

Använder du någon annan mer obskyr sökmotor förutom Google?
Svar: NEJ

Har du fokus Onpage eller Offpage?
Svar: Båda

Tack för intervjun Anders. Det var roligt att få lära känna dig lite närmare och veta mer om hur du startade – och tänker runt sökmotoroptimering.

Vill du veta mer om Anders Karlsson eller ta hjälp av honom, så kolla som sagt in Anders på hans företagssida getglobal.se.

Än en gång tack till dig Anders Karlsson för att du var med och lät dig intervjuas av mig här på webbplatsen.

Petter Hedman

Är passionerat Intresserad av Sökmotoroptimering och marknadsföring på Internet. Brinner för webben och arbetar med att få webbplatser att synas på Internet. Tycker du om denna webbplats och tycker att den ger dig värdefull information, så länka gärna hit.

4 reflektioner på “Intervju om optimering med Anders Karlsson

 1. Karl Wallin säger:

  Tjena!
  Vet inte om detta är rätt forum, men testar ändå eftersom ni säkert vet svaret på min fråga.

  Vet ni om länkar från Facebook och Twitter är nofollow? Hade tänkt använda mig av FB för SEO, men om det ändå är nofollow-länkar så kan man ju lägga tiden på annat länkbygge..

  Vore tacksam för svar!

  /Kalle

  • Petter Hedman säger:

   De har nofollow på sina utlänkar.
   Det kan dock vara bra att driva trafiken från dessa ställen.

   Tänk trafik, inte bara länkar.

   Jag har drivit 1500 personer till ny sajt från dessa ovan nämnda plattformarna de senaste 3 veckorna.

   Denna sajt har dock dofollow, men det kanske du visste? 😉

   Petter

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *