Intervju med Fredrik Lager om sökmotoroptimering

Möt Fredrik lager i en intervju om SEO.

Fredrik har flera strängar på sin lyra. Jag känner Fredrik främst från hans sajt legendarisk.nu. Det finns många bra tips och råd att få runt sökmotoroptimering och affiliatemarknadsföring inne på hans sajt. Han driver även ett flertal andra sajter och arbetar som civilingenjör till vardags. 

Nu kör vi igång med frågorna!

1. Hur startade ditt intresse för sökmotoroptimering?
Det började med att jag gjorde min första sida, efter att ha följt några bloggare som sysslade med att skapa hemsidor och sedan tjäna pengar via dessa på olika sätt. Då trafik är en förutsättning för att tjäna pengar så blev seo en naturlig del i det hela, i och med att man kan få mycket trafik från google om man sköter sin seo rätt.

Sedan har det hängt med under hela resan. Idag driver jag eget företag kring mina webbprojekt och där är seo en viktig del för att driva trafik till mina sidor.

2. Hur ser din bakgrund ut? Tekniskt intresse?
Jag jobbar som civilingenjör efter att ha pluggat klart teknisk fysik nu i våras. Så teknikintresset har funnits där i större delen av mitt liv och dyker upp på många sätt i min vardag.

Jag har alltid gillat programmering och design, men det är väl främst på senare år som jag börjat implementera det i och med alla projekt på webben.

3. Vad har du för motto?
”If you can dream it, you can do it.” – Walt Disney

4. Vad är du mest känd för?
Jag har väl ingen direkt produkt eller sida som jag är riktigt känd för (ännu), men för att tolka frågan annorlunda så är jag känd bland vänner och bekanta för att vara en ödmjuk, otroligt driven person som helt enkelt får saker att hända.

5. Hur gör du för att hålla dig up to date med seo och Google?
Twitter! Det finns många duktiga twittrare som delar med sig av tips och länkar. Det är oftast via twitterflödet som jag hittar artiklar att läsa om SEO. Sen finns det många duktiga bloggare där ute, men jag försöker läsa mindre och göra mer så att säga.

6. Vad har du för dagliga arbetsuppgifter?
Min firma där jag håller på med hemsidor och seo är något jag gör vid sidan av. Därför har jag ingen given agenda. Men jag jobbar ändå någon timme varje dag med min verksamhet och mycket av tiden går åt till att göra länkbyten, skriva grymt bra content osv. För övrigt så är det en fördel att endast ha ett begränsat antal timmar att jobba med sin verksamhet varje dag, för då lär man se till att all tid man jobbar med det läggs på något viktigt och som tar en framåt.

7. Tips till nybörjare inom SEO. Vad skall de fokusera på i början?
Lär dig grunderna och sen kör du bara. Det finns allt för många som fastnar i att läsa allt som går om ett ämne. I slutändan så är det initiativ och att man faktiskt gör det man lär sig, som kommer ge resultat. Du kan läsa hur mycket som helst, bli expert, men ger du dig inte ut och testar själv så kommer du ingen vart ändå.

Så lär dig grunderna, resten kommer du lära dig längs resans gång.

8. Vilket är ditt favorit seoverktyg och varför?
Jag har testat lite olika verktyg men inte direkt fastnat för något. Ett som jag nyligen testat dock som jag tyckte verkade riktigt bra var SEOlytics. Framför allt så är det användbart för att se fördelning av ankartexter till dina sidor. Men något verktyg att se inlänkar till en sida är alltid bra.

9. Om du fick skapa ett eget seoverktyg. Vad skulle det göra för dig?
Något liknande som SEOlytics kanske, att kunna se ankartextfördelning, inlänkar osv. Så mycket mer high tech än så behöver det inte vara för min del.

10. Har du någon förebild inom sökmotoroptimering?
Har ingen direkt förebild då jag inte själv försöker bli någon guru inom seo. Men som sagt så finns det många duktiga att följa på twitter, sen finns det många duktiga skribenter på seo-forum.se

11. Vad har du för personliga mål 2012?
Jag har många mål för i år. Varje år så skriver jag en årskrönika på bloggen där jag sätter upp nya mål för året som kommer. För att nämna några så är det att bli klar med utbildning, skaffa jobb, två mål som jag redan uppnått.

När det kommer till min verksamhet så är det att öka omsättningen med 100%, vilket jag lyckats med hittills om man tittar månad för månad.

 12. Hur tror du framtiden ser ut för SEO? Hur tror du att Google kommer utvecklas den närmaste tiden?
Google vill ju precis som vilket annat företag som helst erbjuda en bra produkt till sina kunder, alltså vi som söker. Därför tror jag de kommer bli bättre på att hitta riktigt bra content på sidor och därmed visa än mer relevant sökresultat. Därför tror jag det som alltid gäller att satsa på kvalitet, både när det gäller innehåll och länkar.

13. Vad gör du på fritiden?
Jag umgås med flickvännen, hunden samt nära och kära. Försöker träna så mycket jag kan, blir främst styrketräning och inlines. Sen blir det även en hel del tid med företaget, som jag för övrigt ser som lite fritid med tanke på att det är så himla roligt.

5 snabba frågor:

Google eller Bing?
Svar: Google

Mac eller PC?
Svar: Mac

Vilket sökord vill du toppa på Google.com?
Svar: Poker / Försäkringar / Bingo vore nog bra för min plånbok.

Använder du någon annan mer obskyr sökmotor förutom Google?
Svar: Nej

Har du fokus Onpage eller Offpage?
Svar: Offpage

Tack för intervjun Fredrik. Det var roligt att få lära känna dig lite närmare och veta mer om hur du startade – och tänker runt sökmotoroptimering.

Vill du veta mer om fredrik, så kika in hans sajt legendarisk.nu.

Än en gång tack till dig Fredrik lager för att du var med och lät dig intervjuas av mig här på webbplatsen.

 

Petter Hedman

Är passionerat Intresserad av Sökmotoroptimering och marknadsföring på Internet. Brinner för webben och arbetar med att få webbplatser att synas på Internet. Tycker du om denna webbplats och tycker att den ger dig värdefull information, så länka gärna hit.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *