Intervju med Cristian Herrera om sökmotoroptimering

Idag träffar vi Cristian Herrera i en intervju om SEO.

Cristian Herrera har arbetat och verkat inom SEO sedan 2007, men verkat inom webben sedan slutet av 90 talet. Han har sin bakgrund som tekniker och har sakta men säkert förflyttat sig mer mot Internet marketing och allt vad det innebär. Cristian bloggade en del på sin personliga blogg cristian-herrera.se om hur webben fungerade och dess utveckling , men detta har avtagit då uppdragen tagit över mer av hans tid. Cristian verkar just nu i sitt eget bolag webb-konsult.se

Nu kör vi igång med frågorna!

1. Hur startade ditt intresse för sökmotoroptimering?
Jag vart anlitad som teknisk optimerare på ett litet SEO bolag som verkligen var i behov av det just då. I början tyckte jag att det var lite omoraliskt, men beroende på hur man arbetar så kan man även tänka så att man ”hjälper sökmotorn att förstå” webbplatsens innehåll.

2. Hur ser din bakgrund ut? Tekniskt intresse?
Jag har en bakgrund som vanlig hacker.. inte i den bemärkelsen att jag knäckte säkerhetssystem utan att jag försökte hitta på små smarta lösningar på komplexa problem, eller ett ”hack”. Läste sedan C programmering och assembler, fick upp ögonen för LINUX sent 90-tal. Arbetade som PHP programmerare i början av 2000 talet mitt under browserkrigen: IE5.5 VS Netscape navigator 4 och Javascript VS vbScript. Tröttnade på webben och att utveckla 5 versioner av allt så jag satte mig på skolbänken igen och pluggade Nätverk och UNIX.

3. Vad har du för motto?
Motto och motto… snarare ett mission ;-)Mitt mission är att rädda världen från dåliga webbplatser. Men om jag skulle ha ett motto skulle det nog vara:” Det finns inga magiska meta taggar”.

4. Vad är du mest känd för?
Jag vet inte om jag är vidare ”känd” men jag vet att jag har fått uppmärksamhet för att jag utmanat ibland i debatter som gäller SEO relaterade frågor. Det och sen det faktum att jag har vart Sveriges första och enda moderator, eller ”top-contributor” på det svenska Google forumet för webbansvariga, som tyvärr kommer att läggas ner snart.

5. Hur gör du för att hålla dig up to date med seo och Google?
Det har vart bl.a att svara på frågor på Googles forum för webbansvariga, egna sökdata och tester. Sen har twitter och bloggar även hjälpt till en liten del..Men nu när svenska forumet lägger ner så kommer jag att ägna mig åt det engelska, där det finns en mycket större användarbas och roligare frågeställning.

6. Vad har du för dagliga arbetsuppgifter?
Springa på möten kolla på och sammanställa analytics data, räkna ut hur folk skall förbättra sina webbplatser och dokumentera upp det, göra någon on site analys eller två och koda lite webb.. även viss serverkonfiguration för att få upp prestanda på siter förekommer…Kan se väldigt annorlunda ut beroende på vad för roliga uppdrag man har just då… men det blir bara mer och mer konsultande och projektledning och mindre kodande…

7. Tips till nybörjare inom SEO. Vad skall de fokusera på i början?
Back to basics..Lär dig html(5) och vad saker betyder. Även lite serverkunskap kan underlätta, hur får jag upp prestandan på en site.. vad gör att en site blir ”dyr” i form av bandbredd och onödiga serveranrop? Även om du bara skall konsulta så är det bra att känna till dessa saker, sen får man inte glömma off site heller…Testa, och testa igen och när du är klar testa en gång till, försök att ”tänka som sökmotorn” och när du är klar.. testa igen..Fråga din lokala nerd om det är någonting du inte fattar 😉

8. Vilket är ditt favorit seoverktyg och varför?
Google analytics, webmaster tools, SEOMoz och RankTracker. Alla är bra kompletta verktyg och de fyller olika funktioner.. Sen får man inte glömma LiveHttpHeaders (firefox plugin) för att spåra alla http anrop och hitta konstiga redirects, gamla hederliga Lynx (textbaserad webbläsare) en redig source editor (eller firebug) ett bra verktyg för att mäta pagespeed och vilka resurser som laddas… oj arsenalen kan bli stor 😉 beror på siten jag jobbar med och deras behov….

9. Om du fick skapa ett eget seoverktyg. Vad skulle det göra för dig?
Det skulle vara ett spindelverktyg, som tog fram diagram på den interna länkningen (för att analysera länkflöden) och även rapporterade de viktigaste parametrarna för varje undersida (titel, h1, url etc) rapportera döda länkar och vilka träffar man fått som genererat 404, jag kan tänka mig 1000 saker till, tror att ett av det viktigaste skulle vara att spåra externa länkar till siten och dess attribut.

10. Har du någon förebild inom sökmotoroptimering?
Rand Fishking (seoMoz), sen har vi en del profiler i Sverige som alla ger feedback på sitt sätt, men jag favoriserar ingen över en annan… tar in allt och analyserar sönder det till min egen verklighet…

11. Vad har du för personliga mål 2012?
Att få balans och fokus på det jag gör, kanske mindre kod och mera fokus på konverteringar och rapportering av detta..

12. Hur tror du framtiden ser ut för SEO? Hur tror du att Google kommer utvecklas den närmaste tiden?
Oj detta är en svår fråga och jag har svarat på den i ett antal blogposter. Man ser mer och mer av ”personliga sökresultat”, det går inte fort, men det experimenteras och smygs på oss. Fighten mot spamlänkar kommer att fortsätta, men kommer nog aldrig att vinnas helt. Sök kommer att bli mer och mer lokalt.. och vi får inte glömma vårt mobila sök, som kan spåra oss på nät och GPS, mobila söket har och kommer att fortsätta att öka exlossionartat. Sök kommer att förändras, men kommer absolut inte att dö ut, men det kommer att krävas mer av oss konsulter för att kunna fortsätta vara bra på det vi gör..

13. Vad gör du på fritiden?
Seglar, fiskar och försöker hinna med att träna kampsport, nu har jag inte kört på klubb på några år, men har ett gym nedanför där jag går ned och sopar på säcken med jämna mellanrum.
Och givetvist god mat och någon öl och vin slinker väl ner 😉

5 snabba frågor:

Google eller Bing?
Svar: Google

Mac eller PC?
Svar: Linux 😉

Vilket sökord vill du toppa på Google.com?
Svar: The man who saved our Internetz 😉

Använder du någon annan mer obskyr sökmotor förutom Google?
Svar: Det händer att jag använder wolframalpha.com men jag saknar define: operatorn på Google

Har du fokus Onpage eller Offpage?
Svar: Onpage, sedan offpage

Tack för intervjun Cristian Herrera. Det var roligt att få lära känna dig lite närmare och veta mer om hur du startade – och tänker runt sökmotoroptimering.

Vill du veta mer om Cristian, så träffar du honom som sagt på hans sajt webb-konsult.se.

Än en gång tack till dig Cristian Herrera för att du var med och lät dig intervjuas av mig här på webbplatsen.

Petter Hedman

Är passionerat Intresserad av Sökmotoroptimering och marknadsföring på Internet. Brinner för webben och arbetar med att få webbplatser att synas på Internet. Tycker du om denna webbplats och tycker att den ger dig värdefull information, så länka gärna hit.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *